Index

Model Info

Wie ben ik?

Marc Doigny

Je kan mij terugvinden op social media: @marc_antoine_doigny (modellenfotografie en shooting days) en @mdoigny (algemeen profiel). Ik ben technieker (electronicus), tewerkgesteld bij het leger op de Marinebasis van Zeebrugge.

Ik organiseer fotoshoots sinds 2004 (vanaf dat er goede digitale camera's op de markt gekomen zijn). Ik was toen één van de eerste fotografen die digitaal werkte, andere fotografen hadden weinig zin om over te schakelen en hun dure filmtoestellen opzij te schuiven. Daardoor kon ik de modellen sneller de bewerkte foto's opsturen op een mini CD.

Ik ben dan op stap gegaan met een beroepsfotograaf die voor duitse modellenbureaus werkte. Dit is de beste manier om je vak als fotograaf te leren. Zo weet je wat modellenbureaus echt willen hebben.

Modellenbureaus willen graag weten hoe betrouwbaar een model was, en ze vroegen mij regelmatig om nieuwe modellen voor te stellen. Ik moest niet enkel een paar foto's doormailen, maar ook een verslag schrijven: Kwam het model op tijd aan? Lette hij op de aanwijzigen of hing hij maar wat rond? Kan je zijn karakter algemeen beschrijven?

In die tijd werd er vaak in groep gewerkt: we trokken met een paar modellen en fotografen naar een mooie lokatie voor een fotoshoot gedurende de volledige dag. We zijn zo meerdere keren naar Berlijn getrokken, dat was 10 jaar na de val van de muur en je zag nog goed het verschil tussen oost en west. We zijn naar Munchen en Nurenberg getrokken, twee steden met een heel bijzondere architectuur.

Maar de meeste aktiviteiten gebeurden toen in het noorden van Frankijk, waar je heel mooie foto's kan nemen. De franse kust is in de buurt van Cap Blanc-Nez volledig verschillend van wat je in België hebt. Het is niet zo ver (ongeveer een uur rijden van de grens) en het landschap is volledig verschillend.

Zo zijn ook de shooting days tot stand gekomen. Het was een manier om de fotoshoots op een efficiënte manier te organiseren, maar het was ook de bedoeling van iets anders aan te bieden. Er waren in die tijd veel nep modellenbureaus die extra hoge sommen aanrekenden voor een portfolio of een opleiding. Om een duidelijk verschil te maken werd er besloten dat alle aktiviteiten gratis zouden zijn voor de modellen. De events worden gedeeltelijk betaald door de reklame op onze verschillende sites.

Ik was toen de fotograaf van verschillende mister verkiezingen: Mister Belgium Personality, Mister Belgian Style, Mister Universe Belgium, Top Model Contest,... Ik ben de tel kwijt en ik denk dat geen enkel wedstrijd het overleefd heeft. Het was wel een super leuke en boeiende periode met de finale die vaak in de Carré gehouden werd.

Maar na een paar jaar ben ik zelf gestopt toen ik zag hoeveel geld de modellen moesten betalen. Natuurlijk worden er kosten gemaakt die de modellen moeten betalen, maar het is niet correct dat modellen gratis moeten optreden op events en daar niet voor betaald worden, terwijl de organisator het geld opstrijkt.

Als ik de foto's bekijk uit die periode, dan merk ik dat ik op een jaar heel veel fotoshoots deed: individuele fotoshoots, fotoshoots in groep, maar ook opdrachten voor hotels, bed&breakfast, castings,...

Het is vreemd: we hadden toen geen instagram, we waren niet permanent online (we moesten inbellen via een vaste lijn) en toch werden de contacten veel gemakkelijker gelegd. Het was het begin van Netlog, de voorloper van facebook. Sociale netwerken: ook een belgische uitvinding!

Verder beheer ik verschillende websites:

Je kan direct incontact komen via deze pagina:
Contact Marc Doigny