Model verkiezing
Mister (en miss) Benelux Adventure
Wedstrijd
Model Info »» Contacten »» Wedstrijden »» Mister Benelux Adventure
Een voorbeeld van een modellenwedstrijd: Mister (en Miss) Benelux Adventure
-

-

Iedereen weet dat ik geen grote fan ben van modellenwedstrijden. Aan de modellen wordt veel beloofd (inschrijving bij grote modellenbureaus, buitenlandse reizen, een internationale carrière,...) maar de praktijk is volledig verschillend. Dit is min of meer eigen aan alle modellenwedstrijden, glitter en gebakken lucht. Ik geef hier een voorbeeld van een model contest. Waarom specifiek Mister Benelux Adventure selecteren? Het is een nieuw model contest (bestaat pas sinds 2018), misschien zou alles in orde zijn: wat de modellen allemaal moeten betalen, aan welke aktiviteiten ze verplicht moeten deelnemen,... Maar neen, Benelux Adventure vertoont alle kenmerken (zeg maar gebreken) van de doordeweekse modellenwedstrijden.

De website www.misteradventurebenelux.com is niet (meer) online en er is geen redirect naar de nieuwe site. De nieuwe site is amateuristisch met verschillende pagina's "Coming soon" (al maanden aan een stuk) en wordt bijzonder traag geladen. Deze site die thuis op een afgedankte computer draait wordt tienmaal sneller geladen. De site is drietalig (moet ook als je de site een internationaal cachet wilt geven), maar de vertaling is zelfs google translate niet waard:

"Mister & Miss BeNeLux L’élection d’Aventure n’est pas juste une autre rangée dans la rangée mais une élection avec le sperme, l’audace, l’endurance, l’aventurière et ceci surmonté avec la classe, la beauté et l’apparence.".
Moet ik terug naar het nederlands vertalen? Mijn (franstalige) tenen krullen als ik zoiets lees.
"Mister en Miss BeNeLux Adventure verkiezing is niet zomaar een andere rij in de rij, maar een verkiezing met sperma, durf, uithoudingsvermogen, de avonturier en dit overwonnen met klasse, schoonheid en verschijning."

Er staat eigenlijk zeer weinig op de website van de wedstrijd: geen ondernemingsnummer (dit was al vroeger verplicht, maar met de nieuwe wetgeving rond privacy die eind mei 2018 in voege treedt zal daar strenger op toegezien worden). Er staat niet hoeveel het je zal kosten (inschrijving, fotoshoot(s), opleidingen,...). Dit zijn de kosten die je als deelnemer zal moeten betalen:

  • Inschrijving, dit is meestal een zeer laag bedrag, om de mensen niet af te schrikken
  • Opleiding: hoeveel sessies, hoeveel te betalen per sessie of in totaal?
  • Fotoshoots: de laatste trend is te adverteren met gratis fotoshoots, maar je moet wel betalen als je foto's wenst (richtprijs: 150€ voor drie foto's).
  • Sponsoring: Hoeveel sponsors moet je aanbrengen (totaal bedrag)? Je moet weten dat bedrijven dergelijke model contests al lang niet meer sponsoren, je bent dus aangewezen op je familie of je moet zelf de sponsoring betalen. In het algemeen moet je voor 500€ aan sponsorgeld binnen brengen (cash).
  • Toegangskaarten: Hoeveel toeganskaarten voor de show moet je verkopen? Vaak wordt er een maaltijd aangeboden om de prijs te doen stijgen, maar je betaalt 80€ voor een maaltijd die misschien 35€ waard is.

De video die op de website te zien is oogt bijzonder treurig, met modellen die onzeker op het podium strompelen, mensen die niet synchroon daspasjes uitvoeren en niet dezelfde kleren dragen als ze samen op het podium staan. Ieder model moet dan een eigen voorstelling doen, en het is om te bleiten. Ik kan begrijpen dat dit niet gemakkelijk is voor iemand die nooit op een podium gestaan heeft, maar waarvoor hebben die 10 dagen opleiding dan gediend?

Zoals bij nagenoeg iedere modellenwedstrijd wordt er met sms voting gewerkt: wie de contest wint is niet noodzakelijk het model met de beste looks, maar het model met de meeste sms stemmen. In het reglement zou de sms-voting voor 25% van de totale punten tellen, en twee regels verder is het percentage al gezakt naar 20%. Het reglement is een allegaartje van de verplichtingen voor de modellen, met zinnen die niet afgewerkt zijn.

Natuurlijk mag een kandidaat niet deelnemen aan een concurerende model contest en kan een deelnemer opgetrommeld worden om deel te nemen aan een fotoshoot of andere opdracht (waarbij het model uiteraard de verplaatsingskosten moet betalen en niet wordt vergoed voor zijn werk), dergelijke vermeldingen zitten standaard in het regelement van veel wedstrijden.

Leuk artikel in het reglement:

"Bij te laat komen, bij het niet verkopen van de verplichte kaarten, bij het vroegtijdig stopzetten tot deelname aan de wedstrijd, gebrekkige samenwerking of verzakking of één van de vermelde verplichtingen volgens bijkomend samenwerkingsovereenkomst heeft Mister & Miss BeNeLux Adventure te allen tijde en op gelijk welk moment in het verloop van de wedstrijd, het recht de deelnemers(sters) uit te sluiten, onverminderd het recht van Mister & Miss BeNeLux Adventure om schadevergoeding te eisen voor de belopen schade, daarbij inbegrepen alle rechtstreekse of onrechtstreekse schade met inbegrip van omzetverlies, aangegane kosten en dergelijke, rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt door de deelnemers(sters)."
In klare taal: je weet niet wat je allemaal moet betalen als je je terugtrekt uit de wedstrijd.

Er staat een pagina over het prijzenpakket (waardebonnen en flessen "bubbels"), maar eigenlijk heb je de prijzen zelf betaald door je sponsorgeld, kaartenverkoop, enz... Je sponsorgeld moet je cash betalen, maar de prijzen zijn aankoopbonnen. Weet dat een aankoopbon van bijvoorbeeld 25€ voor 10€ aangekocht kan worden: de meeste mensen halen hun prijs niet op (verplaatsing naar Brussel of Antwerpen met parking kost je meer dan 25€). Er wordt ook gemeld dat het lintje MISTER BENELUX ADVENTURE 2019 450€ waard is (je kan dergelijke erelintjes kopen voor 5 à 25€ naargelang de gewenste uitvoering).

Index: Contacten in de modellenwereld: de Miss- en Mister wedstrijden.