Fashion Kids
een modellenwedstrijd voor kinderen
Wedstrijd
Model Info »» Contacten »» Wedstrijden »» Fashio Kids
Fashion Kids is een bekende modellenwedstrijd voor kinderen in de streek van Charleroi.
-

-


De zaal van Louvexpo is nog leeg. Best Model for Belgium zorgt voor de voorbereidingen.

.


Er is enorm wat volk: de ouders, de familie,... De kostprijs van de zaal is snel terug verdiend.


Alle kinderen lopen de catwalk op. De kliensten moeten gedragen worden door grotere kinderen.


Twee sportmannen uitgenodigd door Best Model voeren hun show uit.

Op het voorplan de tafel voor de mensen van het jury. Met een flet plat water Delhaize 356 à 19 cent de liter.

Waarom heb ik het eigenlijk over dit wedstrijd? Ik ben één van de fotografen van Best Model for Belgium (en dus ook van Fashion Kids) toen de wedstrijd in Charleroi (Spiroudrome) plaatsvond.

Fashion Kids is een modellenwedstrijd voor kinderen. Het is een zeer bekend evenement in de regio van Charleroi, waar het al jaren georganiseerd wordt.

In 2019 wordt de wedstrijd verkocht aan een andere organisator. De nieuwe organisator is enkel geinteresserd in wat de wedstrijd kan opbrengen, en dat zie je op alle niveaus.

De wedstrijd werd verplaatst van de Spiroudrome van Charleroi naar Louvexpo in La Louvière. Waarom? Omdat in Louvexpo de organisatoren de eet- en drankstandjes zelf kunnen uitbaten. Daarom is het te doen, want de tribunes in de Spiroudrome zijn veel beter. In Louvexpo is een volledige gang voorzien voor eetstandjes en er is een grote drankgelegenheid.

In plaats van een honderdtal kinderen (wat al veel is), worden er tweehonderd kinderen voorzien (gelukkig zullen ze niet allemaal afkomen). De dame die de choreografie voor de kinderen moest verzorgen zag het niet meer zitten (het is trouwens de laatste keer dat ze dit zal doen). Er was ook niemand voorzien om op de kinderen te letten, ze konden overal rondlopen. Een kinderopvang zou teveel gekost hebben.

De nieuwe uitbater is niet geinteresserd in het spektakel: tijdens de voorbereidingen is hij enkel bezig met de drank- en eetgelegenheden. Het zijn de mensen van Best Model die richtlijnen moeten geven voor de lichten en het geluid, die de backstages moeten inrichten, die een zaal voor de jury moeten voorzien, enz. Toen we aankwamen (wij van best Model), was de catwalk levensgevaarlijk voor de kinderen: de coulissen waren onstabiel en er wat een gat tussen de coulissen en het podium.

De uitbater voorzag zelfs geen drankbonnentjes voor de mensen die vrijwillig de zaal in orde gebracht hadden. Indien Best Model niet aanwezig was geweest, dan was er geen licht geweest in de backstage, waren er geen scheidingsmuren voorzien voor de leeftijdscategorien, enz. De uitbater heeft nooit de mensen van Best Model bedankt.

Een modellenwedstrijd, dat zijn niet enkel de kandidaten die op het podium lopen, er moet een volledige show rond gebouwd worden, er moet een verhaal verteld worden, enz. Gelukkig dat Best Model aanwezig was om een beetje leven in de show te brengen, met twee athleten en een zanger (die trouwens heel veel applaus gekregen heeft). Bij de wedstrijden onder de vorige uitbater was de sfeer opperbest, met de organisator die op het podium kwam en de prijzen aan de kandidaten uitreikte. Nu zat de organisator enkel in de gangen, om de goede werking van zijn eetstandjes te controleren.

Er wordt op alles bespaard. De foto's van de kinderen zijn afschuwelijk. Normaal krijgen de mensen van de jury een fles Champagne om hen te bedanken voor hun aanwezigheid. Nu was hun tafel veel te klein, vuil en de juryleden kregen enkel een fles plat water (Delhaize 356) in kartonnen bekertjes. Omdat dit echt geen manier van doen is, heeft één van de leden van de jury een fles Champagne gekocht (aan de volle pot natuurlijk).

De juryleden waren uitgenodigd door Best Model, met enkel een verkoopster van een Desigual winkel. Ze moest wel komen, want alle kinderen waren verplicht twee outfits van desigual kopen voor de show. De juryleden konden hun werk eigenlijk niet doen. De kinderen hadden wel een nummer, maar het nummer was niet terug te vinden op het blad voor de juryleden. De juryleden hadden enkel een miniatuurfoto van ieder model, zonder naam of nummer. Hier is ook duidelijk te merken dat de show en de prijsuitreiking maar bijzaak is voor de organisator van Fashion Kids.

De zaal was niet voorzien voor zo'n show, met de ouders die bij het binnengaan direct in de backstage terecht kwamen. De kinderen konden overal rondlopen, en moesten zelfs naast de kleedkamers voor de volwassenen lopen om naar toilet te gaan (wat ze vaak deden).

De show in Charleroi was leuk en familiaal. Hier liep alles mis. Er waren om te beginnen veel te veel kinderen. Een passage van de kinderen duurde 40 minuten. Er waren onderbrekingen in de show zodat de ouders iets konden gaan eten, en het verder verloop van de show werd dan uitgesteld zodat de ouders nog de tijd hadden om iets te gaan eten.

De show van Fashion Kids was saai, traag, eentonig, vervelend, triestig, doods, zelfs voor de ouders. Alle kinderen liepen eenzelfde parcours af: eerst links, dan in het midden en dan rechts. De presentator bleef maar schreeuwen om de mensen wakker te houden, maar het mocht niet baten. Het leek wel een match waarbij de Zèbres met een forfaitscore aan het verliezen waren, zo was de sfeer. Op het einde gaven de ouders zelfs geen applaus aan de kinderen. Dat hebben ze echt niet verdiend.

De prijsuitreiking was een regelrechte catastrofe: de presentator had enkel de juryblaadjes met de foto's van de kinderen (maar niet hun naam of nummer) en kon dus maar moeilijk de prijzen uitreiken. Het werd een lamentabele bedoening, en veel ouders zagen het niet meer zitten en verlieten de zaal.

De zanger daartegenover kreeg heelwat applaus. Hij zong in direct (geen playback!) tijdens de show in avondkledij (het showgedeelte van Best Model). Fashion Kids heeft enkel de presentator uitgenodigd (die ook niet meer zal komen, hij heeft het ons bevestigd na de show).

Het waren vooral de showdelen van Best Model die het meeste applaus kregen. Dit gedeelte van de show was levendig, met een wat uitgebreidere choreografie. Best Model had ook twee atleten voorzien om tussendoor een show te geven. Zonder de show van Best Model zouden de mensen gewoon de zaal afgebroken hebben, want Fashion Kids had naast het défilé niets anders voorzien. Maar de mensen maken niet het verschil tussen Best Model en Fashion Kids, en de zeer slechte reputatie die Fashion Kids gekregen heeft heeft ook gevolgen voor Best Model.

En in het midden van de show reklame voor een tombolawedstrijd (om nog meer geld binnen te rijven). Voor het publiek was dit echt teveel. We zullen nooit weten wir de eerste prijs gewonnen heeft (een partij lasershooting voor 10 mensen).

Kan de show nuttig zijn voor de carrière als model van de kinderen? In de vorige edities was er altijd een speciale prijs voor de oudste categorie. De winnars konden automatisch deelnemen aan Best Model van volgend jaar zonder via de castings te moeten passeren. Hier was de stemming zo slecht georganiseerd, dat de prijs niet uitgereik kon worden.

Er bestaan modellenbureaus die specifiek met kinderen werken. Wegens de verschillende regelementeringen moeten beide groepen door andere bureaus beheerd worden (volwassenen en kinderen gescheiden). Een van de bepalingen is dat kinderen niet mogen ingezet worden 's avonds en 's nachts. Geen enkele deftige modellenbureau wil geassocieerd worden met een dergelijke wedstrijd die de show 's avonds en 's nachts laat doorgaan. In Charleroi is blijkbaar alles mogelijk, maar niet in Brussel, waar de bureaus gelegen zijn.

De organisator heeft maar één iets vergeten: de parking was nog gratis.