Best Model of the World
Model Info » Modellenwereld » Wedstrijden » Best Model of the World
-

-


Best Model of the World


Best Model European Union

Het is niet ongewoon dat een nationale modellenwedstrijd een internationaal vervolg krijgt. De nationale organisatoren moeten een bedrag aan de moedermaatschappij betalen om de naam van het event nationaal te mogen gebruiken. De winnaars kunnen aan de internationale finale deelnemen.

De modellenwedstrijd Best Model for Belgium verloopt op een correcte manier, maar er is altijd een turk (meestal iemand met een dubbele nationaliteit) die ook een prijs wint om te kunnen deelnemen met Best Model of the World. Het is toch vreemd dat een modellenwedstrijd dat toch redelijk eerlijk is in het verdelen van de prijzen zich gebonden heeft aan Best Model of the World, in zoverre zelfs dat de naam van de wedstrijd aangepast werd van FTM (Future Top Model) naar Best Model for Belgium.

Best Model of the World is een turkse organisatie en het is meestal een turc die wint. Niet verwondelijk, de meerderheid van de juryleden zijn turken. De website van de organisatie is trouwens in het turks opgesteld, met een gebrekkige vertaling in het engels. Het enige wat je niet vooraf weet, is of het een turkse jongen of een meisje de eerste prijs zal winnen. Deelnemers uit andere landen dienen enkel als aanvulling. Als ze braaf zijn kunnen ze misschien een troostprijs krijgen.

De wedstrijd heeft meestal plaats in Turkistan, where else. In 2017 werd de wedstrijd in Frankrijk georganiseerd omdat het hotel dat het event sponsorde niet beschikbaar was. Maar er is geen lokale wedstrijd Best Model France: er wordt dus een belgisch kandidaat afgevaardigd om Frankrijk te vertegenwoordigen.

Omdat de wedstrijd Best Model enkel in BelgiŽ georganiseerd wordt (en in een zeer beperkt aantal andere landen), levert BelgiŽ eveneens meer dan de helft van de deelnemers: je hebt rosse haren, je vertegenwoordigt Ierland, je hebt krullend haar, je vertegenwoordigt een noord-afrikaans land, je bent zwart, we vinden wel een afrikaans land voor je, je lust kiwis, je wordt ambassadeur van Nieuw Zeeland, enz.

Praktisch gezien hebben de finalisten van Best Model for Belgium 50% kans om te kunnen deelnemen aan Best Model of the World. BelgiŽ levert meer dan de helft van de candidaten, maar slechts ťťn jurylid. Het zou niet gepast zijn dat een ander land dan Turkistan zou winnen. Vroeger kon de wedstrijd nog de schijn van enige onpartijdigheid hoog houden, maar de laatste 10 jaar is het altijd een turk die de hoofdprijs wint (zie lijst onderaan).

De organisatie heeft ooit Best Model European Union voor europese modellen gelanceerd, en wie heeft er gewonnen? Een turk, natuurlijk, terwijl Turkije zelfs geen lid is van de Europese Unie (ik heb de deliberaties van de jury meegemaakt, en het ging er echt hardhandig aan toe: sindsdien zijn de uitslagen al bekend nog voor de finale). De wedstrijd werd ťťn keer in Brussel gehouden in 2015 met een show in het Paleis voor Schone Kunsten. Ik heb de deelnemers rondgeleid in Brussel en we hebben het Atomium en het Europees parlement bezocht.

Internationale wedstrijden

Een modellenwedstrijd buiten het land waar je verblijft is niet nuttig voor je carriŤre, daarom dat ik bijvoorbeeld Egeri Tour niet kan aanbevelen. Zij zoeken mensen in BelgiŽ voor een show in Frankrijk. We hebben dezelfde situatie voor Best Model of the World (al wordt werd de show live in Turkije uitgezonden).

De headhunters van belgische modellenbureaus zullen zich niet naar het buitenland verplaatsen om naar een show te gaan kijken, en franse of turkse agentschappen zijn niet geÔnteresseerd in belgische modellen.

Wat er van zo'n event overblijft, dat zijn de leuke samenwerkingen en contacten, maar het zal je niets concreets opbrengen.Voor een internationale wedstrijd is Best Model of the World volkomen gebuisd. Zero points. De website is zeer slecht vertaald en onvolledig.

Het siert een wedstrijd niet dat de turkse kandidaten anders behandeld worden dan de kandidaten uit andere landen. De turkse kandidaten krijgen kleding van de sponsors, terwijl mensen uit andere landen hun eigen kleren moeten meebrengen (een deftig costuum kost gemakkelijk 250€).

Ofwel ben je een turks evenement, en dan doe je wat je wilt en mag je de turkse winnaars in een andere kleur vermelden, ofwel ben je een internationale wedstrijd en dan moet je iedereen op eenzelfde manier behandelen.

In 2018 was het event bijzonder slecht georganiseerd, met de modellen die met drieŽn op een kamer van tweeŽn moesten slapen (terwijl ze voor het hotel de volle pot hebben moeten betalen), modellen die horen dat ze zelf voor kledij moeten zorgen terwijl ze al onderweg naar het vliegtuig zijn, de repetities die voortdurend uitgesteld worden en die dan plaatsvinden in de uren voor de show, geen uitzending op televisie zoals oorspronkelijk gepland, enz. En dit allemaal om een turk te laten winnen...

Toen de wedstrijd opgestart werd, 30 jaren geleden, was Turkije een land in volle ontwikkeling, met nieuwe fabrieken die overal opgericht werden, Kledij, electro (Beko), een sterke munt, democratische installingen en een vrije pers. Turkije was toen goed op weg om lid te worden van de Europese Unie.

Dertig jaren later blijft daar niets meer van over. Turkije is onderweg om een nieuwe Iran te worden, vrouven lopen er gesluierd rond op straat, er zijn ellelange files in de luchthaven zodat je gegarandeerd je vliegtuig mist, zelfs al kom je 3 uur vroeger aan in de luchthaven. De incheckbalie wordt soms gewoon afgesloten, zelfs al heb je gereserveerd, omdat Turkish Airlines zijn vliegtuigen altijd overboekt. Je moet 60 ŗ 250€ extra betalen om een volgende vlucht te mogen nemen (ŗ la tÍte du client). En als je reklameert wordt je ogenblikkelijk meegenomen door de politie. Het is geen democratie meer, er zijn geen vrije tijdschriften meer, de journalisten zijn allemaal opgesloten.

Tot nu toe werden alle wedstrijden live op televisie vertoond. Dit jaar kon het niet wegens een brand in de wagen van de opnameploeg. Een brand in een ENG-wagen gebeurt nooit, nog nooit meegemaakt. De wedstrijd liep daardoor meer dan een uur vertraging op. In dit tijdstip hadden ze gemakkelijk een nieuwe wagen kunnen laten komen, hadden ze dat gewild. De conclusie is duidelijk: Turkije wil geen half-naakte vrouwen meer en geen mannequin-wedstrijden op televisie, en dat is de manier die ze gebruiken om het kenbaar te maken.

Aan het verslag in de kranten hebben de deelnemers niet veel (behalve de turken, natuurlijk). Het is trouwens geen wedstrijd, als de resultaten al bekend zijn nog voor de finale.

Index: Contacten in de modellenwereld: de Miss- en Mister wedstrijden.