Wedstrijden
Modellenwedstrijden
Mister verkiezing
Model Info »» Contacten in het modellenwereld »» Modellenwedstrijden
Er zijn talrijke modellenwedstrijden in België (en vooral in Vlaanderen).
Teveel verkiezingen voor zo'n klein land...
-

-

Veel van die internationale wedstrijden hebben totaal geen binding meer met de werkelijkheid. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de body builders wedstrijden. De deelnemers strijken een geel-orange produkt op hun huid en poseren op een lachtwekkende manier.

Maar ook hoe de modellen in een meer normale wedstrijd defileren is totaal van de pot gerukt. Het is een défilé "Stem op mij, ik ben nummer 13! SMS MISS 13 naar 3615!", geen defilé die een echt modellenbureau zou organiseren. Maar sommige mensen voelen zich daar goed mee, het is een boost voor hun ego (en een aderlating voor hun portefeuille).

Miss wedstrijd of modellenwedstrijd?

Er is inderdaad een verschil tussen een miss (of mister) wedstrijd en een modellenwedstrijd. De bedoeling van een modellenwedstrijd is mensen te selecteren die bij een modellenbureau kunnen werken. Het zijn professionals die kiezen wie ze zullen aannemen, zonder rekening te houden met de wensen van het publiek.

Een miss wedstrijd is niet bedoelt om van jou een mannequin te maken. De poses die aangenomen worden tijdens defiles kunnen gewoon niet door de beugel bij een professionele show voor bedrijven. Bepaalde wedstrijden zijn gekoppeld aan een "modellenbureau", maar de kans is zeer klein dat je ook aan werk zult geraken via zo'n bureau. Maar miss en misterwedstrijden worden doorgaans georganiseerd in plaatsen waar veel volk op afkomt (discotheken, fuifzalen,...).

De tijden zijn gekeerd en de modellenwedstrijden trekken geen volk meer aan. De modellenbureaus zelf hebben moeite om te overleven na de covid crisis. De trend is nu: influencer op TikTok en Instagram om producten te promoten. Modellenbureaus zijn hier te laat o de boot gesprongen.

Mister-wedstrijden
Meer en meer jongens schrijven zich in op mister-verkiezingen: het is een ideale manier om in contact te komen met de verschillende beroepen die bezig zijn in de mode-sector.

Miss-wedstrijden
Iedereen gelijk voor de wet! Er bestaan dus ook Miss-verkiezingen (zelfs meer dan Mister-verkiezingen). Een website die alle Miss-verkiezingen recenseert telt er meer dan 150 (en dit zijn enkel de “gerenomeerde miss verkiezingen”.

Nep-wedstrijden: het is een circus
Modellenverkiezingen zijn een zuivere commercieele bedoening: het is de bedoeling zoveel mogelijk geld binnen te rijven. In dit circus moeten de modellen vaak acte de présence doen, maar daarvoor worden ze niet betaald.

Al meer dan 10 jaar de echte (en laatste) Mister Belgium
De meeste wedstrijden opereren in de illegaliteit, met betalingen die cash moeten gebeuren. De toegangskaarten voor de show moeten cash betaald worden, sponsorgeld moet cash betaald worden,... Het is alsof de uitbaters geen bankrekening hebben. De reden is eenvoudig: zwart geld kan moeilijk getraceerd worden en er moet geen belasting op betaald worden (terwijl zo'n verkiezing een zuivere commerciele bedoening is). Hier zou er dringend met een witte kassa gewerkt moeten worden!

Let op als je je inschrijft bij een wedstrijd. Sommigen stellen niets voor (maar kosten je een pak geld). Sommigen werken met een exclusiviteitscontract (onwettig, maar welk model weet dat?) waardoor je niet meer mag werken voor andere organisaties (die waarschijnlijk betere perspectieven bieden).

Verkiezingen komen en gaan: Ik was fotograaf voor de Mister Belgium Personality (provinciale reeks), dan is Mister Belgium Personality vervangen door Mister Universe, en nu zien we opnieuw Mister Belgium Personality. Leuk voor modellen die gewonnen hebben, om te weten dat hun verkiezing niet meer bestaat. In 2011 fotografeerde ik voor Mister Belgian Style (persvoorstelling), en zo heb ik er nog een paar anderen gedaan.

Herftsvakantie 2011: de modellen van Mister Belgian Style gaan allemaal naar Turkije (Antalya), die van Mister Belgium Personality naar Llhoret de Mar in Spanje. Kwestie van elkaar zeker niet tegen te komen op straat...

We zijn ondertussen in 2018 en je zou denken dat nieuwe modellenwedstrijden niet meer de fouten zouden maken van oudere wedstrijden. Mislukt: Mister Belgium Adventure vertoont alle gebreken van een model contest: je weet niet hoeveel je uiteindelijk zal moeten betalen (inschrijving, fotoshoot, opleiding, sponsors, kaartenverkoop) en wat je allemaal zal moeten doen.

Ook de kinderen worden "verwend" met een eigen défilé. En waarom niet, kids brengen massa's geld op. Zie bijvoorbeeld de wedstrijd Fashion Kids

Future Top Model (nu Best Model for Belgium) is een atypische modellenwedstrijd.

Soms is een modellenwedstrijd gelinkt aan een internationale modellenwedstrijd met dezelfe naam. De nationale wedstrijd moet betalen om de naam te mogen gebruiken en de winnaars kunnen deelnemen aan het internationaal event. Best Model of the World is een abnormaal event: het is geen internationale wedstrijd, maar een turkse wedstrijd met hoofdzakelijk belgische deelnemers.

Sommige wedstrijden verdoezelen zelf niet meer het feit dat het allemaal rond geld draait: je kan zomaar 500 stemmen kopen voor 100 dollar. De wedstrijd verloopt redelijk rustig tot een paar dagen voor het einde, en dan beginnen de stemmen plots te stijgen als deelnemers (en hun ouders) geld beginnen in te zetten. Wat is dan nog de betekenis van zo'n wedstrijd?

What's in a name

Bestaat er dan niet zoiets als Mister Belgium (tout court) of Mister Vlaanderen (nu dat de toekomst van België nogal onzeker is)? Er bestaat wel een Miss België, maar een Mister Belgium of Mister Vlaanderen geraakt niet van de grond, en als het wel het geval is, dan is het koekenbak binnen het jaar, cfr. de eerste Mister Vlaanderen, waarbij de voorzitter toen een proces aan zijn been kreeg.

Mister Belgium tout court wordt al 10 jaar niet meer georganiseerd (de huidige Mister Belgium, Bart de Schuymer is al 10 jaar geleden verkozen...). De huidige verkiezing is eigenlijk meer een reklamestunt georganiseerd door een casino (Viage). Hun website misterbelgium.be is niet meer online. De verkiezing heeft geen eigen look, geen eigen imago, geen continuïteit,... triestig gewoon.

Omdat er maar één Mister Belgium kan bestaan, zijn er allerlei verschillende verkiezingen bijgekomen, met min of meer succes: Mister Belgium Personality, Mister Belgian Style, Top Model Contest, enz.

Het is aan de details dat je het niveau van een verkiezing kan meten (foto van Mister Belgium Personality):
  • De zwarte uitsnede is verschrikkelijk gedaan, de arm van de voetballer is afgesneden en zijn hand verschijnt zo maar uit het niets.
  • Je maakt geen reklame voor Nike én Adidas op éénzelfde foto...
Een echte fotograaf zou die fouten direct opgemerkt hebben! Tegenwoordig heeft iedereen een fototoestelleke en denkt dat ie foto's kan nemen.

Maak een verkiezing met de woorden: Mister, Top, Belgium, Contest, Model, Future: niet verwonderlijk dat iedereen de verkiezingen door elkaar haalt. Waarom houden ze niet gewoon de verkiezing van "De leukste knul van België"?

Er is ook een Mister Gay Vlaanderen. Aangezien discriminatie op basis van seksuele voorkeur wettelijk verboden is, mogen hetero's ook deelnemen. Je hebt een hoge kans op slagen want de deelnemers zijn echt beneden peil en homo's zijn echt gek op gespierde hetero's.

Selectieprocedure
voor een verkiezing

Om geselecteerd te worden voor een dergelijke verkiezing heb je niet veel nodig (in ieder geval niet teveel hersens).
  • Bij de voorverkiezingen kijken de organisatoren of je een auto hebt: je moet je namelijk kunnen verplaatsen en acte de presence doen.
    Mensen met een oneven aantal ogen worden ook geweerd, dat brengt ongeluk wordt er in de branche beweerd.

  • Bij de uiteindelijke selectie halen ze de asociale gevallen uit de groep, maar ook de mensen die veel te sociaal zijn (en veel te assertief: “waarom moet ik sponsors zoeken? Kunnen jullie dat niet doen?”)

Een kenmerk van al deze verkiezingen is dat je je bijdragen (ticketverkoop, sponsors,...) in cash moet betalen. De reden is eenvoudig: deze verkiezingen hebben geen wettelijk statuut en bestaan meestal slechts een paar jaar. Sponsorgeld, ticketverkoop, enz: als het kan gebeurt het in het zwart.

Index: Contacten in de modellenwereld.