Index

Model Info

Mister verkiezingen en
modellenwedstrijden

Je weet het misschien niet, maar er is een duidelijk verschil tussen een Miss en Mister verkiezing en een modellenwedstrijd

Miss en mister verkiezing

De bekendste verkiezing is bij ons Miss België. Bij een dergelijke wedstrijd ben jij als model de belangrijkste persoon. Er worden een aantal aktiviteiten georganiseerd rond de modellen. Je moet je vlot kunnen voorstellen, een microfoon kunnen hanteren, vragen beantwoorden. Dit is iets wat een mannequin nooit zal moeten doen: een mannequin zal nooit miss worden, maar een miss zal ook nooit mannequin worden.

Het catwalk lopen moet opvallend gebeuren, met de typische miss-poses. Een dergelijke wedstrijd is immers een verkiezing, waar het publiek (in theorie) iets te betekenen heeft.

Het is een kostelijk evenement die je als deelnemer moet financiëren: je moet sponsors aanbrengen, je moet aanwezig zijn bij verschillende events, er is SMS voting, je moet dure toegangskaarten kopen. Er zijn verplichte fotoshoots die je zal moeten bekostigen.

Bij mister wedstrijden wordt er vooral gekeken naar mensen die er sportief, afgetraind uitzien, maar vaak worden er ook minder geslaagde typen meegenomen om aan een voldoende aantal deelnemers te komen. Alle deelnemers moeten immers flinke bijdragen betalen om naar de finale te mogen gaan. Het is een afvallingsronde, want veel van de deelnemers schrikken af als ze zien hoeveel ze nog moeten betalen.

De persoon die geselecteerd wordt zal de wedstrijd gedurende een jaar vertegenwoordigen: je moet je dus één jaar lang kunnen vrijmaken voor een acte de presence (die natuurlijk niet vergoed wordt). De jury maakt een overweging wie geselecteerd zal worden: liefst iemand met een auto en rijke ouders (want de kosten zijn niet gedaan éénmaal je verkozen bent).

Modellenwedstrijd

Een modellenwedstrijd heeft een andere finaliteit: nieuwe modellen vinden voor modellenbureaus. De selectie gebeurt op basis van wat een modellenbureau zou verwachten. De podiummaat is hier belangrijker, maar zoals bij de miss- en mister verkiezingen worden er ook exemplaren aangenomen die niet aan de podiummaat voldoen (ze zijn dan zogezegd "fotomodel").

Het catwalk lopen gebeurt zoals bij een echte mode show (haute couture), dus met weinig opvallende poses. Bij een modellenbureau moet je immers het merk tonen, niet showen met je body. Een typisch kenmerk is dat de modellen hier sneller lopen dan bij een verkiezing. De finale is veel korter dan bij een verkiezing: modellen moeten zich niet voorstellen.

Hier ook moeten er kosten gemaakt worden en de modellen moeten die ook betalen door bijvoorbeeld toegangskaarten te verkopen. Vroeger werd de organisator ook betaald als een model geselecteerd werd door een modellenbureau, maar dit is tegenwoordig veel minder het geval.

Het doel van een dergelijke wedstrijd is modellen aan bureaus te showen. Vroeger was dat nuttig, want dat was het aangewezen kanaal om nieuwe modellen te selecteren. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, modellenbureaus zijn kieskeurig geworden en vaak selecteren ze zelfs niemand op de finale. Een modellenwedstrijd heeft daardoor een beetje zijn reden van bestaan verloren. Het is een reliek uit een vervlogen tijd.

In België is er maar één modellenwedstrijd, Best Model for Belgium (het vroegere Future Top Model), maar de wedstrijd heeft veel van haar belang verloren.