Mag de partner mee?
Mag de vriend(in) mee naar de fotoshoot?
Fotoshoot
Model Info »» Informatie »» Partner mee of niet?
-

-

De foto's hierboven zijn genomen met de vriendin die bij bepaalde foto's aanwezig was. In het begin poseerde het model op een rustige maar geconcentreerde manier, maar toen de vriendin erbij kwam was het model plots onzeker. Hij vraagt constant bevestiging met zijn ogen. Bij iedere foto moet ik nagaan naar waar het model kijkt, zijn blik is niet meer gefocust. Vergelijk de eerste met de tweede foto: op de tweede foto vraagt het model bevestiging aan zijn vriendin (en dit is in meer of mindere mate te zien op een aantal foto's).

Deze tekst is zowel van toepassing voor de fotografen en voor de modellen: mag de partner (vriend of vriendin) mee naar de fotoshoot?

We nemen een concreet geval, een testshooting waarbij een fotograaf een model uitnodigd.

In het algemeen is dit geen goed idee, en dit voor meerdere redenen:

 • Verlies van concentratie
  Het model wordt afgeleid en luistert niet naar wat de fotograaf zegt. Als de fotograaf zegt een bepaalde pose aan te nemen, dan vraagt het model een impliciete toestemming van de partner. De communicatie tussen fotograaf en model wordt verstoord.

  Het model laat zijn blik verdwalen, je bent nooit zeker dat het model naar het juiste punt keek bij het nemen van de foto. Je moet meermalen uitleggen hoe het model moet poseren om het licht best te gebruiken.

 • Het model is niet op zijn gemak
  In sommige gevallen is het model niet op zijn gemak, het is soms alsof zijn ouders bij de shooting aanwezig zijn. Dit hangt wel af van model tot model: of het model dominant of recessief is bij de relatie (ja recessief, ik gebruik hier specifiek de biologische benaming). Het is vaak minder storend dat de ouders aanwezig zijn, dan de partner.

 • Het model heeft meer stress, zeker als dit zijn eerste fotoshoot is. Maar de aanwezigheid van de vriendin zal het stressniveau nog verhogen, niet verlagen. Een eerste fotoshoot is uitputtend. Halverwege de shoot gebeurt er een ontlading, het model verliest als het ware contact met de werkelijkeid: hij sluit de ogen, hij is een zombie geworden.

  Ook de fotograaf voelt zich niet op zijn gemak en zal standaard poses gebruiken. Dit gebeurt zelfs zonder dat de fotograaf het merkt. Zijn creativiteit wordt gefnuikt. Vaak zie ik achteraf welke foto's genomen zijn met de vriendin in de buurt of niet.

 • Eenheid van bevel
  De partner kan de neiging hebben om kommentaar te geven op de poses van het model. Het is de fotograaf die de regie in handen heeft, hij moet de beslissingen nemen. Zelfs als de partner niets zegt, het model heeft soms de neiging impliciet "toelating" te vragen bij iedere pose. Ideeën wat de kledij betreft komen soms niet overeen. Het is een sfeerbreker als de vriendin de kleren kiest, en de fotograaf direct ziet dat de combinatie afgrijselijk zal zijn op de foto.

 • Als er een discussie ontstaat (bijvoorbeeld over de keuze van de kleren), dan volgt het model liever de aanwijzigen van de vriendin, niet van de fotograaf.

 • Soorten shootings
  Bepaalde types shootings lenen zich minder voor vrouwen (urbex): moeilijk bereikbaar, geen sanitaire voorzieningen, enz. Er zijn weinig lokates die geschikt zijn voor een duo-shoot.

 • Problemen met groepen
  Bij groepsshootings zullen er problemen zijn als er een koppel aanwezig is: een persoon mag niet met iemand anders poseren, jaloezie,... Dit is minder aanwezig als er geen koppels gevormd zijn, maar het is nog niet zeker dat geen problemen zullen zijn bij een gemengde groep. In het beste geval is de aanwezige partner enkel ballast: hij/zij eet en drinkt, maar brengt niets bij aan de shooting.

 • Professionele fotoshoot
  En uiteindelijk, bij een professionele fotoshoot voor een produkt zal de vriendin ook niet aanwezig mogen zijn: dus waarom niet vanaf het begin volledig zelfstandig werken? Modellen lijken verloren als ze plots alléén zijn bij de fotoshoot.

  Als de partner niet toegelaten is bij professionele shoots, is dat voor goede redenen: daarom dat die regel ook beter toegepast wordt bij andere fotoshoots.

In bepaalde gevallen kan het een pluspunt zijn als de partner erbij is.

 • De partner kan gebruikt worden om spullen te dragen, om accessoires vast te houden tijdens de shooting (reflector). Zo hebt je d'er ook iets aan als fotograaf. Maar het is nuttig dat de fotograaf het vooraf kan weten en extra accessoires kan voorzien. Het is niet de eerste keer dat de partner plots aanwezig is op de fotoshoot, terwijl dit niet afgesproken was.

 • De vriendin kan ervoor zorgen dat het model beter kan glimlachen, maar in sommige gevallen lijkt zijn glimlach meer op een grijns dan op een mooie glimlach. De stress, nietwaar.

 • Bepaalde fotoshoots in koppel leveren heel mooie foto's, maar dan zijn die twee uit elkaar en moeten alle foto's gewist worden. meermalen meegemaakt.

Je kan niet verbieden dat de partner mee komt naar een fotoshoot, zeker als dit een eerste kennismaking is. Maar de parter kan in de buurt blijven, in de auto, in een winkelcentrum in de buurt, enz.

De schaar van Wember

Barnward Wember toonde aan dat mensen die verschillende informatie ontvangen uit twee kanalen in de war geraken en de informatie niet correct kunnen verwerken. De wet van Wember of de wet van de schaar wordt hoofdzakelijk gebruikt bij televisie en bioscoop, maar is ook van toepassing op andere gebieden waarbij de deelnemer informatie uit verschillende hoeken krijgt.

Dit is de reden waarom er eenheid van bevel is in het leger: soldaten mogen niet afgeleid worden en moeten een eenduidende opdracht krijgen. Daarom ook dat op de filmset of in de studio één persoon de baas is. Van zodra er een tweede persoon opmerkingen geeft loopt het gegarandeerd mis.

De schaar van Wember (die meer algemeen is dan de eenheid van bevel) is ook van toepassing bij fotoshoots als de vriendin aanwezig is bij de fotoshoot en de dominante persoon is in de relatie.