Index

Model Info

Portfolio, sedcard, pola, jaarboek

Jaarboek
Als je een paar shootings hebt meegemaakt met verschillende fotografen, dan heb je voldoende goede foto's om een echt fotoboek samen te stellen. Van de meeste fotografen heb je talrijke foto's ontvangen, maar niet alle foto's zijn even geschikt om opgenomen te worden in een boek dat de aandacht moet trekken. Wij helpen je bij het selecteren van de foto's en opstellen van je fotoboek. Met een dergelijk boek kan je met een gerust hart naar een modellenbureau stappen. Het boek zal foto's van verschillende fotografen bevatten (verschillende stijlen) maar ook verschillende soorten shootings (klassieke portfolio, themashoots, opdrachten, studiowerk,...) Een bewijs dat je ervaring hebt!

Met een dergelijk boek bouw je eigenlijk verder op een typische traditie van de amerikaanse hogescholen: de yearbook. Maar je boek moet zich niet beperken tot foto's van je shootings, maar moet aangeven dat je brede interesses hebt. Het is eigenlijk de vervanger van de traditionele fotoalbums van je ouders.

Zelfs al heb je niet de bedoeling van fotomodel te worden (veel jongeren poseren gewoon voor de fun), toch kan je een jaarboek nuttig gebruiken: om te showen op feestjes, bij vrienden en familie, op school,... Het is nog eens iets anders dan een profiel op facebook!

Er zijn bedrijven die voor een zeer schappelijke prijs je jaarboek kunnen drukken. Een of 10 exemplaren, het maakt niet veel uit, de prijs per stuk is dezelfde.

Sedcard
Een sedcard is het visitekaartje van een fotomodel. De naam is vermoedoedelijk afkomstig van Sebastian Sed (van het modellenbureau Parker-Sed), maar je zal soms ook de benaming "comp-card" of composiet tegenkomen. De bedoeling is alle model-gegevens op één kaart te verzamelen (in de jaren '60, dus voor de komst van de computer!) Oorspronkelijk was een sedcard gewoon een modelkaart in een fichebak.

De afmetingen van een sedcard gaan van visitekaartje tot A5 en bevatten op de voorkant een gezichtsfoto met oogcontact (model kijkt in de lens = headshot) en de modelgegevens (maten, kleur ogen en haar, contactgegevens,...). De achterkant bevat één of meerdere foto's (geen reklame voor Presto print of het bedrijf die je kaartes gratis gedrukt heeft).

Pola
Een pola is een pasfoto, een mugshot. Dergelijke basisfoto's worden getrokken de eerste keer dat je je bij een bureau inschrijft. De naam komt van "Polaroid", een merk van instant-fotografie. De kwaliteit van de foto is maar matig, maar het bureau heeft direct een afdruk om bij je dossier te voegen.

De pasfoto's worden doorgaans gemaakt met standaard kleren (wit t-shirt), profiel en face, met zo weinig mogelijk accessoires (bril, ketting, muts,...). Bepaalde bureaus plaatsen soms een copie van hun pola's op hun website of tegen een muur in hun kantoor. Er staat nooit een naam bij de foto zodat men het model niet direct kan contacteren.

Portfolio
Met de komst van instagram en andere sociale media heeft de traditionele (papieren) portfolio veel aan waarde verloren.

Het buzzwoord is tegenwoordig “dynamisch portfolio”. Dit is een kaft met losse bladen waaarin je je sedcard opneemt, maar ook je beste foto's. Je neemt je portfolio mee naar de casting en schik de foto's naargelang de opdracht. Het is zinloos je portfolio te beginnen met foto's in stadskledij als je een shooting voor beachwear moet doen.