Index

Model Info

Wat heb je nodig?

Er zijn vier basisingrediënten noodzakelijk. Ontbreekt er één ingrediënt, dan zal je nooit model worden.

De look
De criteria voor foto-model (in advertenties) zijn verschillend dan die voor een mannequin.

Bij de mannequins hebben we verschillende groepen. De "couture" mannequins moeten de juiste maten hebben. Zij defileren voor de gevestigde couture-merken en vooraanstaande bedrijven.

Ook heb je mannequins die moderne merken dragen; hier zijn de juiste maten minder belangrijk, wel de juiste uitstraling. In deze categorie defileer je soms in een discotent.

We hebben ook alle nevenfunkties. Hier bent je meer een vertegenwoordiger voor het bedrijf of een gastheer dan een echt model. Men heeft het altijd over de meisjes op het autosalen, maar ook jongens zijn daar aanwezig. Misschien minder prominent zichtbaar, maar ze vervullen een belangrijke rol. Een dag autosalon breng je meer dan 500€ op!

Motivatie
Je kan een onwaarschijnlijke look hebben, maar als je niet om 5 uur 's morgens kan opstaan om de trein naar Parijs te nemen, dan zal je het nooit maken als model. Iedere dag is je grootste dag. Iedere dag moet je perfekt gekleed zijn. Iedere dag moet je klaar zijn om naar Milano te vertrekken. En iedere week moet je een paar keer naar de fitness. Een maand zonder fitness en je mag je carrière op je buik(je) schrijven.

Je motivatie is belangrijker dan je denkt. Model zijn is niet zomaar een paar foto's op je facebook profiel posten en hopen dat je door een vooraanstaande modellenbureau opgemerkt wordt. Zo zit de modellenwereld niet in elkaar.

Ervaring
De Golden Sixties zijn goed en wel voorbij. De economische crisis heeft sporen nagelaten. Vandaag moet een mannequin vanaf de eerste dag renderen. Geen enkel vooraanstaand modellenbureau zal je aannemen indien je niet je mannetje kan staan in een fotostudio of als je niet kan catwalk lopen.

Bekendheid
Je hebt de looks, je wilt je inzetten en je hebt ervaring. Maar hoe vertel je het aan de wereld? Een portfolio (in boekvorm maar ook online) is noodzakelijk: een paar amateur-foto's zijn echt onvoldoende om je te onderscheiden: zo bewijs je enkel dat je geen ervaring en/of geen smaak hebt.

En dan heb je de levensnoodzakelijke contacten. Hier komen alle elementen samen. Ik zal geen aanbeveling schrijven voor iemand die de looks niet heeft, die niet bewezen heeft dat hij gemotiveerd is en aan geen enkele fotoshoot heeft deelgenomen.

Foto rechts
Ik ben fotomodel!!! Hoeveel dergelijke foto's heb ik al niet gezien van zogezegde “modellen”. Modellen die dan meestal niet afkomen op een echte fotoshoot, want de dag voordien zijn ze gaan fuiven en nu kunnen ze niet meer uit hun bed.

Leeftijd

Voor de modellen die ingezet worden om parfun te promoten, om kleren te dragen, enz. zoekt men een jonge en moderne look.

Volgens een casting bureau moeten de modellen geselecteerd worden rond 18 jaar, of zelfs jonger. Modellen die ouder zijn hebben niet de "drijfveer", anders hadden ze zicht vroeger gemanifesteerd. Vlot leren poseren doe je op jongere leeftijd, later lukt het niet meer.

Het andere uiterste is ook niet goed: als je constant bezig bent met je kledij, je haren, je accessoires, je stijl,... dan ben je een modetrut, een fashion victim en maakt je weinig kans om werk te vinden als model. Doe mee aan een verkiezing (en zoek voor 800€ sponsors), want dat is je weg.