Met wie kom je allemaal in contact?
Modellenbureau, fotograaf, opdrachtgever
Modellenwereld
Model Info »» Contacten in het modellenwereld
Met wie komt een beginnend model in contact? Met een fotograaf, natuurlijk, maar ook met modelagentschappen, mister verkiezingen,... Er zijn tegenwoordig talrijke sites waar je in contact kan komen met modellen en fotografen. Schrijf je in op echte fotografiesites. Ik heb een volledige lijst samengesteld.

Op een gezamelijke shoot (meerdere fotografen, meerdere modellen, opdrachtgevers ef castingbureaus) zal je het meest leren. Dit zijn een paar van onze gezamelijke fotoshoots (georganiseerd door Belgium Model Academy):

  • Fitness shoot: een model moet meer kunnen doen dan mode-kleren dragen.

  • Glamour shoot: een fotoshoot op een speciale lokatie, met alle attributen.

  • Shooting days [link naar andere site] zijn een must voor ieder beginnend model!
    Je komt in contact met andere modellen en verschillende fotografen, en al doende leer je de knepen van het vak, op een mooie lokatie en in een ongedwongen sfeer. Op de shooting days zijn er altijd meerdere modellen en fotografen aanwezig. Deze samenkomsten organiseer ik reeds vanaf 2004, in BelgiŽ, Frankrijk, Nederland en Duitsland.
-

-

Welk fotograaf kiezen?

De eerste stap is natuurlijk ervaring opdoen en leren poseren. Op deze pagina's leer je hoe je een goede portfolio kan laten opmaken, en dit voor geen geld. Je kan ofwel een beroep doen op een beroepsfotograaf, maar er zijn talrijke fotografen die dit volledig gratis doen.

Valse fotografen

Een aantal fotografen zijn fakers die de modellen willen misbruiken of hoge sommen geld aanrekenen om een portfolio te maken.

Modellenbureau's

Modellenbureau's zijn een interimkantoor tussen de opdrachtgever en het model. Zij selecteren de modellen die in aanmerking komen voor een opdracht.

Oplichters

Bepaalde modelagentschappen zijn oplichters. Zij vragen enorm veel geld voor een portfolio (dat je gratis kan laten maken), rekenen waardeloze opleidingen aan,... De kosten lopen op tot soms meer dan 1000 euro en het is niet zeker dat je ooit een opdracht krijgt.
BelgiŽ is een land van Miss- en Mister verkiezingen.
De miss- en misterverkiezingen zijn de wereld op zijn kop. De verkiezing is eigenlijk een modeshow. Bij een echte modeshow wordt je als model betaald om deel te nemen. Bij een verkiezing moet je betalen om deel te mogen nemen (sponsorgeld, toegangskaartenn, sms voting,...)

Als onafhankelijke waarnemer ben ik goed is staat na te gaan wie betrouwbaar is en niet. Ik heb geen belangen bij modellenbureau's en ik verdien geen geld als fotograaf.

Op 22 september 2012 maakte ik een portfolio voor een nieuw model. “Ik zou graag model willen worden, maar ik kan de inschrijving van 550€ niet betalen” vertelde hij mij.

Je merkt pas hoe scheefgegroeid de situatie is als je de zin anders formuleert: “Ik zou graag electricien willen worden, maar ik kan mijn stageplaats niet betalen”. Als je bij een bedrijf gaat werken, dan wordt je daarvoor betaald, niet het omgekeerde! Zelfs stagiairs worden vergoed!

Soms is een modellenbureau een dekmantel voor louche aktiviteiten. Er wordt gezwaaid met contracten voor Bikkembergs of Aussiebum, terwijl de kenners heel goed weten dat de eigenaar, geen enkele contact heeft met deze bedrijven.

De opdrachtgevers bij een commercieŽle fotoshoot zelf zal je als model niet vaak tegenkomen, en zeker niet bij een eerste contactname. Zij kennen het modellenwereld niet goed en zullen met tussenpersonen werken (een modellenbureau, maar vaak ook een zelfstandige fotograaf).

Het gebeurt niet zelden dat een fotograaf gevraagd wordt om een welbepaald model te vinden voor een opdrachtgever. De opdrachtgever kan een winkelketen zijn, maar het kan heel verschillend zijn, bijvoorbeeld figuranten voor een fotoshoot in een fabriekshal in Frankrijk: de opdrachtgever wou een folder uitgeven, maar wou niet dat zijn personeel op de foto zou staan.

Een kwalijke trend is het ontstaan van zogenaamde Model Management bedrijven. Je weet niet goed wat ze zijn, maar een echt modellenbureau in ieder geval niet.

Nog meer fakers
fakers doen zich voor al modelscout voor ene bekend modellenbureau, maar ze vallen snel door de mand. Lees de tips op deze pagina!

Maar anderzijds, fotograaf is ook een beroep, en het zal moeilijk zijn om een fotograaf te strikken die gratis een trouwfeest zal fotograferen. Weet je trouwens hoeveel kost een fotograaf? (andere website)