Wat heb je nodig om model te worden?
De noodzakelijke basisingrediŽnten
Contact
Model Info »» Informatie »» Wat heb je nodig om model te worden?
Wat heb je nodig om model of mannequin te worden?

Er zijn vier basisingrediŽnten noodzakelijk. Ontbreekt er ťťn ingrediŽnt, dan zal je nooit model worden.

De look
De criteria voor foto-model (in advertenties) zijn verschillend dan die voor een mannequin.

Bij de mannequins hebben we verschillende groepen. De "couture" mannequins moeten de juiste maten hebben. Zij defileren voor de gevestigde couture-merken en vooraanstaande bedrijven.

Ook heb je mannequins die moderne merken dragen; hier zijn de juiste maten minder belangrijk, wel de juiste uitstraling. In de laatste categorie defileer je soms in een discotent.

We hebben ook alle nevenfunkties. Hier bent je meer een vertegenwoordiger voor het bedrijf of een gastheer dan een echt model. Men heeft het altijd over de meisjes op het autosalen, maar ook jongens zijn daar aanwezig. Misschien minder prominent zichtbaar, maar ze vervullen een belangrijke rol. Een dag autosalon breng je meer dan 200€ op!

Motivatie
Je kan een onwaarschijnlijke look hebben, maar als je niet om 5 uur 's morgens kan opstaan om de trein naar Parijs te nemen, dan zal je het nooit maken als model. Iedere dag is je grootste dag. Iedere dag moet je perfekt gekleed zijn. Iedere dag moet je klaar zijn om naar Milano te vertrekken. En iedere week moet je een paar keer naar de fitness. Een maand zonder fitness en je mag je carriŤre op je buik(je) schrijven.

Je motivatie is belangrijker dan je denkt. Model zijn is niet zomaar een paar foto's op je facebook profiel posten en hopen dat je door een vooraanstaande modellenbureau opgemerkt wordt. Zo zit de modellenwereld niet in elkaar.

Ervaring
De Golden Sixties zijn goed en wel voorbij. De economische crisis heeft sporen nagelaten. Vandaag moet een mannequin vanaf de eerste dag renderen. Geen enkel vooraanstaand modellenbureau zal je aannemen indien je niet je mannetje kan staan in een fotostudio of als je niet kan catwalk lopen.

Bekendheid
Je hebt de looks, je wilt je inzetten en je hebt ervaring. Maar hoe vertel je het aan de wereld? Een portfolio (in boekvorm maar ook online) is noodzakelijk: een paar amateur-foto's zijn echt onvoldoende om je te onderscheiden: zo bewijs je enkel dat je geen ervaring en/of geen smaak hebt.

En dan heb je de levensnoodzakelijke contacten. Hier komen alle elementen samen. Ik zal geen aanbeveling schrijven voor iemand die de looks niet heeft, die niet bewezen heeft dat hij gemotiveerd is en aan geen enkele fotoshoot heeft deelgenomen. Dit zou mijn street credibility in gevaar brengen.

De vier ingrediŽnten zijn noodzakelijk, maar de percentages kunnen verschillen. Heb je een drop-dead ongelofelijke look, dan is ervaring minder belangrijk: goede modellenbureaus zullen graag in jou investeren. Indien je reeds ervaring hebt, dan heb je automatisch naambekendheid. Alles hangt aan elkaar in dit wereldje.

Leeftijd

Wat de modellen betreft die ingezet worden om parfun te promoten, om kleren te dragen, enz. zoekt men een jonge look.

Volgens een casting bureau moeten de modellen geselecteerd worden rond 18 jaar, of zelfs jonger. Modellen die ouder zijn hebben niet de "drijfveer", anders hadden ze zicht vroeger gemanifesteerd. Vlot leren poseren doe je op jongere leeftijd, later lukt het niet meer.

Het andere uiterste is ook niet goed: als je constant bezig bent met je kledij, je haren, je accessoires, je stijl,... dan maakt je weinig kans om werk te vinden als model. Doe mee aan een verkiezing (en zoek voor 800€ sponsors), want dat is je weg.

De belgische markt

Ik doe vaak fotoshoots in verschillende landen, en er zijn duidelijke verschillen.

Duitsland is een gesloten land, op zichzelf gekeerd. De Duitse advertenties (“Werbung”) zijn gemaakt voor de Duitse markt. De Duitsers kijken ook weinig naar de buitenwereld (in dat opzichte zijn ze vergelijkbaar met de Amerikanen en de Fransen). Eťn van de oorzaken is de Synchronfassung (gedubde televisieprogramma's). De Duitsers leren zo geen tweede taal, want ze hebben nooit de kans die te horen in een praktische situatie.

Wat de mode en mannequinwereld leeft Duitsland dan ook op een eiland. Als ik een testshooting doe met Duitse modellen, dan weet ik dat geen enkele van die modellen geschikt is voor BelgiŽ of de internationale markt. Duitsers kennen geen vreemde taal.

BelgiŽ is een klein land, met open grenzen. De Belgische modellen kennen vaak meerdere talen (minstens het Engels, want deze taal is dŤ internationale taal bij uitstek). BelgiŽ telt een paar internationale modellenbureaus, en het niveau van de modellen is zeer hoog. Deze modellen worden ingezet bij internationale fotoshoots, waarbij men de beste modellen uit verschillende landen selecteert.

Als belgisch model moet je dus weten dat de concurrentie moordend zal zijn. Als model moet je gewoon perfekt zijn. Met hippe modekleren rondlopen volstaat al lang niet meer: bijna dagelijks moet je naar de fitness. Een afgetraind lichaam met sixpack is bijna noodzakelijk. De modellenbureaus hebben voldoende keuze: ze zullen enkel de besten selecteren, zelfs al hebben ze niet direct nood aan een gespierd model.

Foto rechts Ik ben fotomodel!!!

  • En wat is je modellenbureau? Instagram?
  • En met welke fotograaf heb je al gewerkt? Ipoot?
Hoeveel dergelijke foto's heb ik al niet gezien van zogezegde “modellen”. Modellen die dan meestal niet afkomen op een echte fotoshoot, want de dag voordien zijn ze gaan fuiven en nu kunnen ze niet meer uit hun bed.