Ik wil model worden!
Mannelijke portretfotografie en portfolio
Modellen info
Index »» Algemene informatie
-

-

“Ik wil fotomodel worden”

Veel van de fotografen die samen met Belgium Model Academy werken worden op facebook en instagram gevolgd door een aantal modellenbureaus. Het is niet het aantal dat balangrijk is, maar wat ze voorstellen.
  • Na een testshooting met een model wordt ik regelmatig gecontacteerd door modellenbureaus: "Hoe was de shooting?", "Is die betrouwbaar? Kwam die op tijd aan?"... Grote modellenbureaus willen graag weten hoe de fotoshoot verliep vooralleer ze met die persoon gaan samenwerken. Zo kan ik ook snel zien of een model in de markt ligt, want ieder jaar zijn er andere trends.

  • Fotografen contacteren direct het model, als ik de persoon in kwestie getagd heb. Dat zijn zowel betrouwbare fotografen, die iets voor het model kunnen betekenen en hem verder helpen, maar het kunnen evengoed charlatans en onbetrouwbare personen zijn. Neem dus best contact met mij op als je na een fotoshoot gecontacteerd wordt door een fotograaf of een modellenbureau (veel mensen zeggen dat ze een "modellenbureau" of een "modelmanagement" zijn, maar dit stelt in feite niets voor).

  • Het is natuurlijk een hele eer om door Dominique Models gecontacteerd te worden. Dit gebeurde na een fotoshoot waarbij een aantal foto's online werd gezet.
Woordenlijst
Eerst een beetje theorie: dit zijn de vaktermen die je als model moet kennen.

Vriendin mee naar de fotoshoot?
Je gaat naar een fotoshoot - mag de vriendin mee naar de shooting?

Wat maakt een goed model?
Wat heb je nodig om een goed model te worden.

Ik wil model worden!
Wat zijn de verschillende soorten mannelijke modellen: couture-modellen, modellen voor mode-shows, promo boys,...

Eerste kennismaking
De eerste kennismaking is een korte fotoshoot. Achteraf wijzen we je op je sterke kanten en leggen uit waarop je moet letten. Een shootingplaats dat vroeger vaak gebruikt werd (vooral in de winter) is de Botanique (Kruidtuin) in Brussel.

Leren poseren
De eerste stap is natuurlijk leren poseren, en hoe je ervaring en vertrouwen kan opbouwen

Sedcard en jaarboek
Je visitekaartje als model. Maar als je naar een modellenbureau gaat, worden er toch pasfoto's (pola's) genomen.

Een portfolio op lokatie
Ervaring bouw je op door aan shootings mee te doen. De eerste stap is het aanleggen van een portfolio. Die zal je trouwens nodig hebben als je je gaat inschrijven bij model-agentschappen. Op deze pagina's leer je hoe je een goede portfolio kan laten opmaken, en dit voor geen geld.

Belgium Model Academy
Belgium Model Academy is een vereniging van modellen en fotografen. Vanaf de zomer 2011 zijn we erkand als vzw.

Voorbereidingen op de shooting
Kom niet onvoorbereid op een fotoshooting. Dit zijn een paar items waarop je moet letten.

Vereisten om fotomodel te worden
Om te werken als fotomodel moet je aan bepaalde eisten voldoen (niet enkel in lichamelijke zin). Tijdens mijn shootings kom ik vaak mensen tegen en vanaf de eerste foto merk ik: "dit wordt niets"

Een eerste professionele fotoshoot
Een voorbeeld van een eerste fotoshoot voor een betalende opdrachtgever.

Leren catwalk lopen
Belgium Model Academy organiseert op regelmatige tijdstippen een opleiding "catwalk lopen". Bepaalde agentschappen zijn niet vies om voor een dergelijke opleiding honderden euro's te vragen.

FAQ: vraag en antwoord
De meeste vragen in verband met shootings worden hier beantwoord.

Een stappenplan om model te worden
Samenvatting: in het kort uitgelegd de weg dat je moet volgen om model te worden.

Exclusiviteitscontract
Een exclusiviteitscontract is een verbintenis tussen model en agentschap waarbij je niet meer kan werken voor anderen (zelfs niet onbezoldigd). Je bent dus 100% gebonden en je kan interessante aanbiedingen missen omdat je vast zit. Teken dus nooit een dergelijk contract zonder informatie ingewonnen te hebben over de agentschap.

Nuttig om te weten

Inschrijving
De inschrijving gebeurt bij Belgium Model Academy vzw. en je aanvraag wordt doorgestuurd naar een fotograaf in je streek.

Overeenkomst en Model release form
De model release form bepaalt de rechten van het model en fotograaf. Hier hebben we het dus over portretrecht en auteursrecht.

Model for a day
Het is mogelijk om eens een fotoshoot mee te maken zonder model te willen worden. Je kan zelf kiezen welke soort foto's er genomen worden.

Waarom fotografeer ik geen meisjes
Deze vraag wordt bij iedere shooting gesteld. Het antwoord staat hier.

Het belang van kleding
Waarom is kleding belangrijk bij een shooting. Welke kleding moet je kiezen?

Speedmasters
Speedmasters fotoshoot

Als afsluiter

De encyclopedie van de fotografie bevat honderden woorden met een korte uitleg en indien nodig een verwijzing naar een grondige uitleg.

Wat zijn de verschillende soorten fotografen waarmee je te maken kan hebben. Neem deze tekst niet al te serieus!

Deze website is vooral bedoeld voor beginnende modellen. Er is een tweede site opgemaakt voor fotografen die zich willen specialiseren in portret- en modelfotografie.

Het technisch en praktisch aspect van fotografie wordt hier besproken.

Meer informatie over mij.