Amateur modellen
en nepfotografen
Opgelet voor fakers!
Model Info »» Contacten »» Fotografen
Ik krijg soms mails van beginnende modellen die mij vragen of ze vertrouwen mogen hebben in bepaalde personen. Dat dergelijke vragen gesteld worden, is een teken dat er iets scheelt in de communicatie tussen nieuw model en fotograaf. Meestal heeft het model een mail van een fotograaf ontvangen waarin staat dat hij voor een bekende agentschap werkt en dat hij op zoek is naar nieuwe modellen.

In engelstalige literatuur zal je soms het letterwoord GWC (Guy with Camera) aantreffen. Dit is een pervert die zijn camera gebruikt om toegang te krijgen tot meisjes door hun een carrière in de mode-wereld te beloven. Veel te veel meisjes trappen daar nog steeds in!

Lees het artikel rechts (Guy Van Gestel) over nepfotografen die het internet afschuimen om jonge meisjes (maar ook jongens) te lokken.

Index: Contacten in de modellenwereld.

Hieronder een tekst van de hoofdredakteur van een lifestyle magazine (en ook fotograaf) legt heel goed de situatie uit:

“Een model die voor een agentschap wenst te werken heeft degelijke foto's nodig. Agentschappen die met een model willen samenwerken kijken eerst op het net naar foto's van de persoon in kwestie.

Als de agentschappen naaktfoto's of foto's van bedenkelijke kwaliteit aantreffen, dan zullen ze vragen dat de foto's direct verwijderd worden. Indien dit niet gebeurt, dan is een samenwerking met het model niet mogelijk.

Dit is geldig voor alle degelijke modellenbureaus, zij hanteren allemaal dezelfde hoge standaarden. Dit is natuurlijk niet het geval voor nep-bureaus die geen contacten hebben met de modellenwereld.”

Je hebt zeker geen naaktfoto's nodig als je bij een modellenbureau aangenomen wilt worden. Ook geen "artistiek naakt" of "bedekt naakt". Een model dient om kleren en accessoires te verkopen.

Om een merk te vertegenwoordigen moet een model een onberispelijk gedrag hebben. Veronderstel dat je geselecteerd wordt om deel te nemen aan een campagne voor een duur parfum. Modellenbureaus willen niet dat er plots oude foto's opdagen waarin het model naakt te zien is. De opdrachtgever kan een ferme schadevergoeding vragen aan het bureau dat het model voorgesteld heeft.

Concreet: let op met wie je samenwerkt, zeker als deze persoon reeds veroordeeld is geweest voor zedenfeiten. Informeer je op facebook pagina's over modellen en fotografen (daar is tegenwoordig de meeste informatie te lezen). Wees niet bang om een vraag in een dergelijke groep te stellen.

Echte modelscouts werken voor een modellenbureau: de meeste agentschappen hebben voldoende modellen en hoeven geen modelscouts uit te sturen. Laat je niet vangen door algemeenheden: “ik kan je introduceren bij grote fotografen, ik kan zorgen dat je bekend wordt, enz...”. Vraag welk bureau hij vertegenwoordigd (vraag zijn visitekaartje).

-

-

Agentschappen

Als je een bericht ontvangt, zogezegd van een fotograaf die in naam van een bekende agentschap werkt, moeten een aantal elementen je argwaan wekken:
 • Kijk naar het uur dat het bericht verstuurd werd. Het lijkt onnozel, maar agentschappen werken tijdens de kantooruren. Een modelagentschap kan je het best vergelijken met een interimkantoor.

 • Controleer het email adres van de afzender. Een modellenbureau gebruikt nooit een gmail of hotmail adres en heeft zijn eigen domein naam.

 • Agentschappen chatten niet. Modelagentschappen hebben daar geen tijd voor.

 • Modelagentschappen vragen niet dat je je webcam zou inschakelen. Webcam-beelden zijn waardeloos. De resolutie en de kleurweergave is zo slecht dat agentschappen niet kunnen zien of je een gave huid hebt.

 • Indien je echt te maken hebt met een fotograaf werkend voor een modellenbureau dan zal hij een afspraak maken op de kantoren, niet bij hem thuis.

 • Vraag zijn referenties, zijn contactpersoon bij de agence, zijn verwezenlijkingen,…

Als je denkt dat er iets niet pluis is, neem dan contact met het modellenbureau zelf. Het bureau zal graag weten dat een fotograaf hun naam gebruikt en zal waarschijnlijk klacht neerleggen. Zo bescherm je andere mensen tegen dergelijke nepfotografen!

Fotografen kunnen een (nep)-modellenbureau opstarten om zo gemakkelijker aan modellen te geraken. Ze beloven een je schitterende carrière in de mode-wereld, maar de werkelijkheid ia volledig anders. Echte modellenburaus beloven je niets.

Valse fotografen

Indien je naar een shooting zou gaan (deze tekst is vooral belangrijk voor meisjes):
 • Neem iemand mee. Geen enkele beroepsfotograaf zal de aanwezigheid van een ouder of vriend(in) weigeren, zeker niet bij een eerste ontmoeting. Als eerste ontmoetingsplaats is het aangeraden een publieke plaats te kiezen (loket 1 van het treinstation, enz). Zorg ervoor dat er mensen zijn die op de hoogte zijn van je fotoshoot. Bespreek op voorhand welke soort foto's er genomen zullen worden.

 • Informeer je via Google. Geef de naam van de fotograaf in en kijk wat er over de persoon in kwestie gezegd wordt. Vraag eens rond op facebook. Het lijkt ongelofelijk, maar de meeste nepfotografen gebruiken altijd eenzelfde naam.

 • Let op als je gecontacteerd wordt via social sites: altijd iemand meenemen. Indien je gecontacteerd wordt via contactsites tussen modellen en fotografen, kijk eens of die site geen forum heeft. Niemand zal je kwalijk nemen als je vragen stelt over bepaalde mensen.

 • Vermeld aan de fotograaf dat je je ouders binnen een paar minuten moet bellen. Je ouders zijn altijd iets gaan eten in de buurt, zelfs al zijn ze op reis in Amerika. Als je je niet op je gemak voelt, kan je een vriendin of de politie opbellen. De politie zal altijd afkomen als je belt. Met de verdwijningen van minderjarigen mogen ze zich geen slordigheid meer permitteren.

 • Geen enkele mode-fotograaf zal je vragen je uit te kleden. Voor de meisjes is een bikini de uiterste grens, voor jongens een sportbroekje.

 • Geen enkele fotograaf gebruikt zijn gsm om foto's te nemen. Indien je bij de fotograaf wordt uitgenodigd, moet hij over een professioneel fotostudio beschikken. Met vooral: een aparte kleedkamer dat op slot gedaan kan worden, met lavabo, wastafeltje en spiegel.