Ik wil mannequin worden!
Een stappenplan om model te worden
Fotomodel worden
Model Info »» Informatie »» Stappenplan
Dat je model wordt hangt af van de toeval. Ik kan je maar één belangrijke raad geven: geef altijd een antwoord op je mails binnen de 24 uur!

Een agentschap waar je ingeschreven bent zoekt een model voor een belangrijke klant. De agentschap zal een mailtje sturen naar modellen die aan het profiel beantwoorden. Modellen die binnen de 24 uur reageren zullen uitgenodigd worden op de casting (selectie van het uiteindelijk model voor de opdracht). Van zodra je één opdracht binnen hebt zal je sneller geselecteerd worden voor volgende opdrachten. Als je geen mails kan beantwoorden, gebruik dan een autoresponder (gemakkelijk in te stellen bij telenet). Gebruik een informatieve boodschap: "Ik ben in verlof tot ..." en stuur geen nutteloze autoresponder "bericht ontvangen!" zoals ik maar al te vaak tegenkom. Vergeet ook niet de autoresponder uit te schakelen van zodra dat je weer in het land bent. Agentschappen zullen dit teken van professionalisme zeker waarderen!

-

-

[XSSI Error in directive include in line 42: Not Found]

Ervaring? “Ik heb reeds heelwat ervaring als model!” Toen ik verder vroeg bleek dat het model precies twee fotoshoots in de studio met dezelfde fotograaf had gedaan. Voor een echte modellenbureau is dat onvoldoende! Je moet minstens geposeerd hebben voor verschillende fotografen, in verschillende omgevingen: studio, lokatie binnen (bijvoorbeeld de lobby van een hotel), lokatie buiten, met verschillende thema's (werk, sport, de zee,...). Je moet aan groepsshootings meegedaan hebben en je kan catwalk lopen. Dan pas heb je ervaring!

1- Inschrijven op modellensites

De eerste stap is je in te schrijven op contactsites tussen modellen en fotografen. Daardoor kan je in contact komen met fotografen en die kunnen je verder helpen. In België schrijf je je best in op Modellennet omdat dit een belgische site is. Deze site is een eerste stap om in contact te komen met fotografen. De site heeft wel aan waarde verloren ten opzichte van internationale sites.

Schrijf je in op Modellennet en vergeet niet een paar foto's bij te voegen. In deze eerste stap speelt het geen rol als je slechts foto's van matige kwaliteit hebt. Je schrijft je in als TFP/TFCD-model (amateur-model die niet betaald wordt en die enkel een CD met de foto's ontvangt). Je komt niet serieus over indien je je inschrijft als professioneel model (enkel betalende shoots) als je geen goede foto's kan voorleggen.

In deze eerste stap is de bedoeling ervaring op te doen, in contact te komen met verschillende fotografen die je zullen leren hoe je moet poseren, en een portfolio aan te leggen (selectie van je beste foto's). Van zodra je een paar goede foto's hebt vervang je de webcamfoto's door echte foto's. Het is een slecht teken als er na een maand niemand contact heeft opgenomen: neem zelf je lot in handen en contacteer de fotografen waarvan de foto's je het meest aanspreken.

Regelmatig worden er shooting days georganiseerd waarbij meerdere modellen en fotografen samenkomen op een bepaalde plaats (door modellennet of door andere organisaties). Dit is een ideale gelegenheid om in contact te komen met andere modellen om informatie uit te wisselen. Op één dag leer je meer dan in één jaar! Het is mogelijk dat er een of meerdere modelscouts aanwezig zijn op de samenkomst. Deze talentscout recruteert modellen voor het agentschap waarvoor hij werkt.

De beste foto's bewaar je apart om later een modelbook (portfolio) op te maken. Eenmaal dat je wat meer ervaring hebt schijf je je in op internationale sites zoals Model Mayhem. Op deze site plaats je enkel goede foto's, want hier zijn wel headhunters aktief.

2- Opmaak modellenprofiel

In plaats van je gewone facebook account waar je alles kan zetten, maak je ook een modellenpagina aan. Tegenwoordig worden meer en meer contacten gelegd via facebook, en het is zeer interessant om een modellenprofiel te hebben.

Op dit profiel zet je enkel je beste foto's en je contactgegeven. Ruis moet je absoluut vermijden (geen commentaar op de foto's). Een modellenbureau loopt dagelijks honderden profielen af. Je profielfoto moet gewoon perfekt zijn (zeker geen selfie!).

3- Inschrijven bij een modellenbureau

Pas nu kan je je inschrijven bij een modellenbureau (agentschap). Gebruik daarvoor de beste foto's uit je portfolio. Dagelijks komen er tientallen mails binnen: je moet dus opvallen tussen de andere inschrijvingen. Naast een aantal klassieke foto's (zoals Sandi hierboven) kies je ook een paar andere settings.

In België zijn er maximaal een 200-tal modellen die echt van het modellenwerk kunnen leven. De anderen doen dit als een goedbetaald bijberoep, of zien het meer als een hobby dat iets kan opbrengen. Modellen met ervaring kunnen gemakkelijk 300 euro ontvangen voor een shooting van een halve dag, en duizenden euro's voor een internationale fotoshoot in het buitenland. Minder ervaren modellen moeten het stellen met een sandwich en een coke light, en misschien een paar kortingsbonnen van de opdrachtgever.

Wat mag je verwachten als je je inschrijft bij een modellenbureau?

Promo boy/hostess (bijvoorbeeld: klanten begeleiden bij de opening van een nieuwe handelszaak)
Mode shows voor plaatselijke winkels of importeurs
Poseren voor bepaalde bladen (Che, QT magazine,...)
Niets (geen opdrachten)
Dat je moet betalen voor je inschrijving, nog eens moet betalen voor een verplichte portfolio, en nog eens moet betalen voor een opleiding
Meerdere combinaties zijn mogelijk, vooral de laatste twee combinaties kan je aantreffen als je niet oplet! Lees verder over modelagentschappen.

Uiteindelijk is het zover: een eerste betaalde opdracht voor een klant!