Index

Model Info

Jongens en meisjes

Modellenbureaus werken zowel met jongens als met meisjes. Een bureau dat enkel met jongens of met meisjes werkt is verdacht. Een bureau mag wel criteria opleggen als er een opdracht uitgeschreven wordt. Enkel een modellenbureau mag selecteren op basis van geslacht, huidskleur, leeftijd. Een privé bedrijf mag dat nooit doen. Doorgaans zit er in het klantenbestand van een modellenbureau dubbel zoveel meisjes als jongens.

Bij de fotoshoots werk ik enkel met jongens. Er zijn veel meer fotografen die met meisjes werken, en die daarvoor de nodige ervaring hebben. Als een fotograaf een oproep plaatst op sociale media is dat doorgaans voor meisjes.

Compositie, lichtinval, thema,… zijn anders voor jongens en meisjes, waardoor gemengde groepsshootings zeer moeilijk te realiseren zijn. Een geschikte lokatie of thema voor jongens is niet noodzakelijk een goede lokatie of onderwerp voor meisjes. Sommige jongens-thema's (urbex) zijn esthetisch minder geslaagd met meisjes. Op veel lokaties is er geen accomodatie voor meisjes (lees: toiletten met stromend water en een make up tafel).

Accessoires zijn verschillend bij mannen- of vrouwenfotografie. Vrouwen hebben baat aan een modelleerlamp met softbox die schaduwen vermindert en het model letterlijk in een beter daglicht plaatst. Bij mannenfotografie levert een grote softbox in het algemeen geen interessante foto's.

Bij gemengde shoots is de sfeer vaak gespannen en loopt er van alles mis: vriendje komt mee, maar mag van zijn meisje niet op de foto, vriendje zit dan achter de andere meisjes,... Bijna iedere keer dat er gemengde shoots georganiseerd werden liep het verkeerd af.

Bij de shooting days worden er logies voorzien voor de modellen, wat de logistiek moeilijk maakt als men logies voor jongens en meisjes moet voorzien. Een model met een partner: dat loopt faliekant af! Het koppel zondert zich af en neemt niet deel aan de fotoshoots, de jongen krijgt een mep als hij naar een ander meisje kijkt,... Het gaat van kwaad naar erger en na 24 uur is de relatie stuk.

Maar een individuele fotoshoot van een koppel is altijd mogelijk