Meisjes
Fotomodel »» Informatie »» Meisjes???
Waarom ik geen meisjes fotografeer? Deze vraag werd mij al duizenden keren gesteld...
-

-

  • Er zijn voldoende fotografen die enkel meisjes fotograferen, en die de nodige ervaring hebben. Op de meeste websites over fotografie zal je vooral fotografen aantreffen die meisjes fotograferen. Waarom wil je dan een fotoshoot met mij doen?

  • Compositie, lichtinval, thema,… zijn anders voor jongens en meisjes, waardoor gemengde groepsshootings zeer moeilijk te realiseren zijn. Een geschikte lokatie of thema voor jongens is niet noodzakelijk een goede lokatie of onderwerp voor meisjes. Sommige jongens-thema's (urbex) zijn esthetisch minder geslaagd voor meisjes.

  • Bepaalde accessoires zijn verschillend bij mannen- of vrouwenfotografie. Vrouwen hebben baat aan een modelleerlamp met softbox die schaduwen vermindert en het model letterlijk in een beter daglicht plaatst. Bij mannenfotografie levert een te grote softbox in het algemeen geen interessante foto's.

  • Je kan maar goed zijn in één enkele richting, omdat je je op één thema concentreer. Poses, accessoires (en natuurlijk kledij) zijn verschillend voor jongesn en meisjes.

  • Bij gemengde shoots is de sfeer vaak gespannen en loopt er van alles mis (vetes tussen meisjes, enz).
Ik heb voor verschillende verkiezingen gefotografeerd. Sommige Miss en Mister verkiezingen zijn gemengd. Meisjes lopen doorgaans op naaldhakken, en dit betekent dat ik niet verder kan gaan dan 100m in de omtrek. En liefst geen keien of zand. Daardoor is mijn werkperimeter wel erg beperkt, zeker als je weet dat je als competitie-fotograaf zo snel mogelijk je modellen moet kunnen fotograferen, want je hebt maar drie uur voor 20 mensen.

Bij Miss verkiezingen is er altijd een vijandige sfeer tussen de kandidaten. Toen ik in de jury van dergelijke verkiezingen zetelde hoorde ik regelmatig verhalen van meisjes die de oorbellen van een concurrent in de WC doorpespoeld hadden, van halskettingen en broches die verdwenen waren, enz. Tijdens de algemene repetitie heb ik zelfs een gevecht tussen twee meisjes op het podium meegemaakt. Zo'n sfeer heerst er niet tussen de mannen.

Ik heb geen moeite met het feit dat de vriendin van het model aanwezig is tijdens een individuele shooting. Bij groepsshootings is dit echter niet mogelijk: we gaan vaak op moeilijk bereikbare plaatsen, de zitjes in de auto zijn beperkt en soms is er geen sanitair op de plaatsen waar we de fotoshoots houden.

Een duo-shoot (model + partner) kan heel goede foto's opleveren, zie maar het voorbeeld rechts. De klassieke situatie is die waarbij één van de partners reeds model is en de partner zou het ook eens willen proberen. Hier kan je elkaar helpen. Een geslaagde shoot is die waarbij je na een paar minuten niet meer kan zien wie reeds ervaring heeft en wie niet: de symbiose is gelukt.

Jongen mannen die een shooting wensen nemen het best contact op met een fotograaf gespecialiseerd in mannelijke fotografie: hij weet hoe hij een model moet laten poseren. Om een volledig pakket aan te bieden hebben een aantal fotografen zich gegroepeerd in de organisatie Belgium Model Academy.

Vroeger heeft BMA gemengde shoots georganiseerd. De bedoeling is dan dat er koppeltjes zouden gemaakt worden. Maar dan zijn er 10× meer meisjes dan jongens, of wilt de ene niet samen op de foto met iemand anders, of mag het vriendje niet op de foto met een ander meisje (of omgekeerd). Resultaat: de ganse dag problemen.

Als je als meisje een shooting wenst, dan zijn de speciale ontmoetingssites tussen fotografen en modellen een must. Zowel beroeps- als amateurfotografen zijn op de verschillende sites ingeschreven. De meeste ingeschreven fotografen fotograferen enkel meisjes, dus heb je voldoende keuze! Schrijf je in, kijk naar de profielen van de verschillende fotografen en contacteer de mensen waarvan de gemaakte foto's je inspireren.