Model Info
Fotoshoots
Als model zal je een aantal niet-betaalde fotoshoots moeten doen. Dit is nodig om je protfolio te beginnen en regelmatig bij te werken. Je hebt het waarschijnlijk zelf al gemerkt: iedere keer dat je iets publiceer krijg je aandacht.
Contacten leggen
Hoe kom je in contact met betrouwbare fotografen?
Vroeger bestonden er specifieke modellensites zoals Model Mayhem, Bookfoto, Model Kartei, maar ze hebben aan belang verloren door de komst van sociale media. Deze sites bestaan nog steeds, maar veel profielen zijn in jaren niet meer bijgewerkt, zodat opdrachtgevers daar ook niet meer gaan kijken. Er is ook nauwelijks respons als een ondernemer in contact probeert te komen met een model: de meeste modellen bezoeken niet meer hun profiel om die bij te werken, het email adres is niet meer geldig, enz.
Een mogelijkheid is direct met Belgium Model Academy in contact komen (zie hyperlink rechts) en ik breng je in contact met een fotograaf uit je buurt: Belgium Model Academy heeft fotografen in verschillende landen: Nederland, Duitsland, België, Zwitserland, Groot Brittanië,...
Kleding
Fotografen hebben maar een beperkt assortiment kleren mee, en zeker niet in alle maten. Zorg dus zelf voor voldoende kledij.
Een basisoutfit zou altijd uit een jeansbroek en een t-shirt moeten bestaan: dit is het minimum dat je altijd bij moet hebben.
- Kies een strakke jeansbroek (eventueel slim), geen jeansbroek die drie maten te groot is. Dit is misschien de mode op dit ogenblik, maar in feite is dit zeer lelijk en zet je niet als model in de kijker op een positieve manier. Wat de kleur betreft ga je voor blauw (alle variaties), eventueel wit of grijs. Andere kleuren zijn niet goed(*).
- Je kiest liefst een strak en effen t shirt, dus zonder schreeuwige logo. Jij moet in de kijker staan, niet het merk dat je draagt. Een heldere kleur trekt de aandacht, terwijl je met een donkere kleur je mindere eigenschappen kan verdoezelen (drie weken niet naar de fitness geweest).
Op de foto worden de vreemde eigenschappen van je kleren versterkt: een losse t shirt en baggy pants lijken eerder op vuilniszakken dan op modieuze kleren.
Kies dan verder bijkomende kleren: een hemd (klassiek en/of meer sportief (houthakkershemd)), een hoodie (liefts met rits zodat je die ook open kan gebruiken),...
Accessoirs zijn belangrijk, zoals een petje of een muts om de look van je gezicht te wijzigen, een armband, een ketting, een riem,... Ook een rugzak is zeer geschikt als accessoire. Je moet niet bang zijn om een ander stijl te proberen.
De fotoshoot
Bij een fotoshoot in de studio kan je geen beroep doen op de omgeving. Je moet het dus hebben van je kleding, je poses, je body. Een studio is goed geschikt voor underwear, maar doe dit liefst niet als je bleek en heel mager bent: één foto kan je volledig portfolio ruïneren.
Ik organiseer vaak fotoshoots op lokaties omdat je meer creatief kan zijn: het natuurlijk licht gebruiken, kledingstukken selecteren naargelang de lokatie, enz.
Hoe publiceren
Als model maak je best een tweede instagram profiel aan, zodat je familieaangelegenheden niet tussen je fotoshoots terechtkomen, dit oogt weinig professioneel. Opdrachtgevers moeten direct kunnen weten "dit is een bruikbaar model". Zoals de meeste mensen scrollen ze niet: als de eerste foto's hen niet aanstaan, dan swipen ze je de vergeetput in.
Publiceer regelmatig, maar niet te veel in één keer, zodat je regelmatig exposure krijgt. Publiceer zeker geen bijna identieke foto's (
"kill your darlings"), kies de beste foto uit de reeks.
Vaak zal er één outfit zijn die je bijzonder goed past en waarmee er verschillende reeksen gemaakt zullen worden. Zorg bij je fotoshoots ook voor verschillende settings (locaties, accessoires, soorten licht,...). Dit bespreek je best vooraf met de fotograaf. Werk ook met verschillende fotografen, ze zullen je anders laten poseren zodat je andere types foto's bekomt.
* Hoezo niet goed?
Bij beige tinten (geel, oranje,...) heb je weinig contrast met je huidskleur en groen geeft je een vale, ziekelijke teint.