Vereisten om model te worden
Op wat moet je letten?
Fotomodel worden?
Model Info »» Informatie »» Vereisten om fotomodel te worden
Om te werken voor een agentschap zijn er een aantal vereisten. Ik kom regelmatig mensen tegen die model willen worden, maar reeds vanaf de eerste foto merk ik op: "dit wordt niks". Wat kan er allemaal fout lopen?
-

-

Hoe oud moet ik zijn?

Meisjes moeten in de running zijn v˛˛r hun achttiende. Als meisjes tegen dan nog geen opdrachten hebben gekregen, dan is het te laat. Voor mannelijke modellen speelt de leeftijd niet zo'n grote rol.

Er is geen bovengrens wat de leeftijd betreft, maar als je pas aan je 25ste beslist dat je model wilt worden, dan is het echt nipt. Ook bij de jongens is de trend om te werken met jongere mensen.

Wat kan er allemaal mislopen?

Gebrek aan inzet
Het gebrek aan inzet kan heel algemeen zijn: na een fotosessie pak ik mijn materiaal in. Als het model zich afzondert met zijn vriendin en niet vraagt of ie moet helpen, dan is dit een teken aan de wand: 'jij wordt nooit model'. Als hij daartegenover vragen stelt over agentschappen en dergelijke, dan is dit een goed teken.

Te laat of niet reageren op mails is ook een slecht teken: fotomodel is een job, en dit vergt een zekere inzet, zoals iedere job. Model zijn houdt in: om 5 uur opstaan, de trein naar K÷ln nemen (de werkgever betaalt enkel een treinticket), zich klaarmaken voor een shooting en een uur wachten in een onverluchte kleedkamer (de toiletten zijn verstopt), dan een shooting in een over-verhitte studio en terug met de trein tijdens de piekuren.

Sommige zogenaamde 'modellen' schrijven zich in op modellensites, maar reageren niet op mails of haken af van zodra er concrete afspraken gemaakt worden. En dan klagen ze dat ze niet opgemerkt worden door agentschappen.
Sportmannen zijn meestal heel goede fotomodellen: zij hebben de geschikte lichaamsbouw. Ze zijn gewoon van zich in te zetten, van op onregelmatige uren op te staan, en staan open voor nieuwe uitdagingen en ervaringen.

Gesloten persoonlijkheid
Als ik een afspraak maakt met en model, en zijn vriendin voert het woord, dan loopt er duidelijk iets mis. Meisjes poseren automatisch, jongens laten zich gemakkelijk overdonderen. Het vergt nogal wat werk van een fotograaf om een beginnend model expressief te laten poseren (daarmee bedoel ik: zonder dat het opvalt). Bij een shooting voor een advertentie is het model enkel op zichzelf aangewezen; van de fotograaf zal hij geen hints krijgen, want die moet zwijgen. Meestal voert een regisseur het woord, maar die zal zich niet bezighouden met individuele modellen.

Gebrek aan charisma
Je moet natuurlijk kunnen glimlachen, naar de mensen toe gaan. Je kan je lichaam verzorgen, je inzetten om je doel te bereiken, maar een gebrek aan charisma kan je nauwelijks verdoezelen: je komt over als "fake". Waarom kijken meisjes op naar bepaalde jongens en niet naar anderen? Je kan heel intelligent zijn, naar de mensen kunnen luisteren, maar uiteindelijk helpt dit niet: meisjes kijken op naar jongens die over voetbal en pinten lullen. Het is erg, maar het is zo.

Slecht verzorgde huid
Kleine imperfekties in je huid vallen het meest op als je een bleke huid hebt. Je kan regelmatig gaan bruinen, maar het mag niet overdreven zijn. Teveel onder de zonnebank is niet gezond. Een sessie per week meer dan voldoende, je moet een zogenaamde "gezonde teint" hebben. Het is niet de bedoeling dat je er onnatuurlijk bruin uitziet in de winter. Korte informatie over het verzorgen van de huid voor een shooting kan je hier vinden.

Vreemde lichaamsbouw
Bijvoorbeeld: sterk ontwikkelde armen, maar een borstkas waarbij je de ribben kan tellen of te dunne benen. Dit kan door een verkeerde trainingsplan veroorzaakt worden. Als je de gespierde kant opgaat, moet je vooral je sixpack (buikspieren) ontwikkelen. Evenwichten symmetrie is belangrijk.

Mensen die aan het bulken zijn komen niet in aanmerking voor een fotoshoot. Tijdens deze periode zie je er echt ongezond en onnatuurlijk uit, met een opgezwollen kop. Met een overdreven gespierde uiterlijk sluit je deuren die anders wel open zouden zijn: modellen moeten er aantrekkelijk uitzien voor het publiek, en niet enkel voor bodybuilders.

Een vreemde lichaamsbouw kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van anabole stero´den (en dan vooral groeihormonen): je krijgt daardoor grotere handen, een vooruitstekende kin, je oren worden groter,... Door het gebruik van groeihormonen bekom je en boeventronie. Groeihormonen bevorderen de aanmaak van nieuw kraakbeen (grotere oren en langere neus) en botten (kin, jukbeenderen, handen). Als model heb je jezelf in de vernieling geholpen, want dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Ik heb dit echt meegemaakt bij een model, en hij stond te wenen toen ik dit vertelde.