Wie vragen om je portfolio aan te leggen?
Een beroepsfotograaf, een fotograaf op TFCD-basis of een agence?
Portfolio maken
Model Info »» Contacten »» Fotografen
Ieder fotomodel moet over een portfolio beschikken. Maar bij wie kan je terecht? Er zijn drie mogelijkheden (de vriendin met een klein compact fototoestel telt niet mee).

Modellenfotografie is niet hetzelfde als het maken van pasfoto's. Eigenlijk is het een vak apart.

-

-

Let op met fotografen die niet willen dat je voor andere fotografen zou poseren: een goede fotograaf is niet bang van de concurrentie!
De meeste fotografen werken met vrouwelijke modellen. Om een portfolio te laten maken ga je best naar een fotograaf die gewoon is om met mannen te werken.

Fotografen die gewoon zijn om meisjes te fotograferen maken foto's zoals voor meisjes, met een lichte soft focus en een overdreven bewerking, waardoor je meer op een opblaaspop lijkt dan op een man.

Een portfolio moet aangeven dat je ervaring hebt: je moet dus een zo divers mogelijk portfolio kunnen tonen. Ga naar fotografiesites en selecteer de fotografen die je interesseren (kijk naar de foto's die hij gemaakt heeft). Behalve de verplaatsing kost een dergelijke shooting niets. Probeer ook verschillende stijlen: studio-fotografie, outdoor,...

Beroepsfotograaf

Een beroepsfotograaf levert kwaliteit, dat is zeker. Maar fotografie is zijn job en hij zal zich niet speciaal inspannen om iets uitzonderlijk te realiseren. Een beroepsfotograaf heeft een studio (soms is dat maar een achterzaaltje) en meestal worden de foto's in deze ruimte genomen. Voor degelijke studiofoto's moet je minstens 250€ betalen. Voor een shooting buiten moet je rekenen op 500€. Denk niet dat dit uitzonderlijke bedragen zijn: met dit bedrag kan de fotograaf nauwelijks overleven.

Je zal de basis van het vak leren. De fotograaf zou je moeten helpen bij het poseren en je wijzen op details en kleine minpunten. Omdat je klant bent, zal de fotograaf slechts weinig informatie geven over je beperkingen. Een fotograaf is een kleine zelfstandige en heeft niet noodzakelijk veel contacten met de modewereld, met andere modellen, mode-agentschappen en mogelijke opdrachtgevers. Zijn vakgebied zijn de trouwfoto's en doopplechtigheden. Hij zal geen shooting houden in een verlaten legercaserne of een andere uitzonderlijke lokatie, maar in zijn fotostudio.

Een echte modefotograaf (die in de reklamewereld werkt) zal geen portfolio's voor beginnende modellen maken, daar heeft hij de tijd niet voor. Een portfolio dat je laat maken door een modefotograaf kost minstens 1000€, en je bent niet zeker dat de foto's bij jouw stijl passen. Voor die prijs krijg je maar een paar foto's, maar met als voordeel dat de fotograaf prominent aanwezig staat op de foto (en dit kan een pluspunt zijn voor modellenbureaus).


Fotograaf op TFCD-basis

Een dergelijke fotograaf wordt niet betaald (TFCD: Time For CD), het is zijn hobby. Je noemt hem best geen "amateurfotograaf" want soms beschikt hij over zeer professioneel materiaal. Meestal worden de shootings op lokatie uitgevoerd en de fotograaf probeert de omgeving te integreren in de foto's. De foto's worden bewerkt om het model beter te laten overkomen. Trouwens, het was een amateur die de Ark van Noach bouwde. Beroepsmensen bouwden de Titanic.

Een amateur-fotograaf zal het maximum uit de foto's willen halen. Hij zal leuke plaatsen opzoeken, zal vragen dat de modellen expressief poseren. Voor een beginnend model kan dit een zware beproeving zijn. Amateur-fotografen zijn meestal in contact met collega's, meestal via fotografiesites en organiseren soms shooting days, samenkomsten tussen modellen en fotografen. Je zal het meest leren als je met een dergelijke fotograaf samenwerkt.

In tegenstelling met een beroepsfotografen zorgen sommige amateur-fotografen voor een begeleiding met verschillende shootings: eerst een paar individuele shootings, dan groepsshootings, mode-défilés, shootings voor betalende opdrachtgevers,... De vzw. Belgium Model Academy werd opgericht om dergelijke samenwerkingen tussen modellen en fotografen te promoten. De bedoeling is dat je in de loop van het jaar in contact komt met alle deelaspecten van het beroep van fotomodel: studiofotografie, fotografie op lokatie, groepsshootings, informatieseesies, catwalkopleiding, contacten met internationale fotografen en modellen...


Agentschap

Een agentschap heeft soms een huisfotograaf (die betaald moet worden, je komt adus terecht in categorie 1) en het agentschap zal een commisieloon aanrekenen, waardoor je eigenlijk meer betaald dan als je direkt bij een beroepsfotograaf zou gaan. Contacteer geen agentschap voor het realiseren van je portfolio, maar enkel om je in te schrijven als je reeds over een uitgebreide fotoreeks beschikt.

Het is geen goed teken als de agentschap je verplicht om een portfolio bij het agentschap te laten maken. Soms wordt je zelfs verplicht een opleiding te volgen. Deze agence laat zich betalen door de modellen, niet door opdrachtgevers die met de modellen willen samenwerken. De kans is dus miniem dat je echte opdrachten zal krijgen.

Bij kleine agences is de directeur soms ook fotograaf. Dit is geen ideale situatie want hij beschikt meestal niet over de nodige ervaring of materiaal.

Indexpagina contacten in de modellenwereld