FAQ
Model Info »» Informatie »» FAQ
Bij een eerste kennismaking via mail of msn worden vaak dezelfde vragen gesteld.
-

-


Een softbox verdeelt het licht over een groot oppervlakte


Imram, studioshoot
(testshoot en al van de eerste keer perfekte foto's)


Kenzo, fotoshoot in Twins Bredene

Kan mijn portfolio aangevuld worden met een paar eigen foto's?
Dit vormt geen probleem, maar de foto's moeten wel kwalitatief zijn. Een paar slechte foto's haalt je volledige portfolio naar beneden.

Dit zijn een paar elementen waarop je moet letten:
  • Foto's in te lage resolutie, verkeerde kleuren, onscherp (geen GSM foto's in een portfolio, NOOIT!)

  • Foto's waarbij de zee scheef loopt, waarbij de horizon achter je hoofd loopt (verkeerde compositie)

  • Foto's waarbij jij niet de hoofdpersonage bent (vakantiefoto waarbij je gewoon in het decor neergezet werd)

  • Foto's waar je niet tot je recht komt (last van de zon, reflekties op je huid, morning-after foto's...)

  • Verkeerde focus, achtergrond te scherp, storende elementen in beeld, aandacht gaat naar de verkeerde plaatsen in beeld

  • Verkeerde poses (slechts één arm zichtbaar, breedhoekvervorming,...)

  • Slagschaduw van de flitser, rode ogen, bewegingsonscherpte,...

  • Groepsfoto's (ook uitgesneden foto's waar nog een arm van iemand anders zichtbaar is), fuiffoto's, familiefoto's, schoolfoto's, enz

Zijn studioflitsers gevaarlijk voor de ogen?
Studioflitsers leveren enorm veel licht in een duizendste van een seconde. Een zware installatie levert evenveel licht als 10 lampen van 1000W! Dat is dus niet weinig. Omdat de lichtpuls echter zo kort is, zijn er geen nadelige gevolgen indien er softboxen gebruikt worden. Deze softboxen verdelen het licht over een groot oppervlakte waardoor je zeker geen verbranding van je ogen kan oplopen. In ieder geval zijn flitsers uitgerust met softboxen minder schadelijk dan continu-licht.

Indien er andere lichtmodifiers gebruikt worden (paraplu, beauty dish, kleine reflektor) kan het licht op bepaalde punten geconcentreerd worden, wat vervelende effekten kan hebben indien je in het licht kijkt. Indien de fotograaf niet met een softbox werkt kijk je best NIET in de flitser! Deze effekten (verblinding) verdwijnen echter spontaan na een paar minuten. Er is geen sprake van verbranding (permanent letsel) omdat de flits zo kort duurt. Een flitser is ook geen laser dat "coherent" licht uitstraalt (een lichtbundel dat geconcentreerd blijft en verbranding kan veroorzaken zelfs op een tiental meter afstand).

Wie zorgt er voor de visagie en de make-up?
Kleine imperfecties in de huid werken we weg met Photoshop, dit vormt voor ons fotografen geen probleem (vroeger, in de jaren van de donkere kamer was het wel anders!).

Eén probleem waarmee wij nog altijd veel moeite hebben is een glimmenende huid. Deze heldere plekken in het beeld zijn zeer moeilijk goed bij te werken. Als je een glinsterende huid hebt, moet je voor de shooting een matte fond aanbrengen. Wij werken vaak met een flitser om de ogen beter te laten uitkomen, en de flitser kan reflekties op een vette huid veroorzaken.

Zorg dat je geen kringen onder de ogen hebt, want die werken wij ook niet weg. Vroeg gaan slapen de dag voor de shooting!

Welke soort kleren moet ik meebrengen op een fotoshoot?
Op deze pagina staat een volledige uitleg over kledij. In het kort: een basis-assortiment is voldoende. Let ook op het thema. Een klassieke, strakke blauwe jeansbroek moet je altijd meehebben. Ook een t-shirt en marcelleke moet je voorzien.
Vergeet ook niet de accessoires: leren armband, ketting, petjes, een paar riemen (leren riem, bruin of zwart, stoffen riem), een sjaal, muts,...

Waarom krijg ik de foto's niet direct mee?
Hoewel ik ervoor zorg dat de foto's er goed uitzien, moeten de foto's achteraf nog bewerkt worden om ze echt “af” te maken. Deze bewerking is arbeidsintensief en kan niet op een laptop gedaan worden (ik werk uitsluitend met een gecalibreerd Eizo scherm).

Tussen de foto's zitten er vaak mislukkingen en testfoto's, en het is zinloos dat je die zou gebruiken. Het is ook niet goed dat je de mislukte foto's zou publiceren.

Wat mag ik met de foto's doen?
De foto's mag je gebruiken voor je eigen publiciteit, bijvoorbeeld op je facebook-profiel, maar ook op modellensites. Een copyright-vermelding is altijd verplicht: © Marc Doigny. De foto's mogen niet gebruikt worden in commercieële toepassingen (reklame).

Krijg ik geld voor de fotoshoot?
Er wordt geen geld uitbetaald. In het geval van een shoot voor een advertentie wordt je wel betaald, dit hangt af van de opdrachtgever.

Mag er iemand mee op de fotoshoot?
Op een eerste kennismakingsshoot mag er zeker iemand mee. Ook voor de volgende shoots is dit geen probleem. Bij groepsshootings is het vaak moeilijk om kijkers toe te laten (concentratie-problemen van de modellen, moeilijk bereikbare plaatsen, beperkt aantal plaatsen bij gemeenschappelijk vervoer, enz)

Hoelang duurt een fotoshoot? Hoeveel foto's krijg ik?
Een testshooting duurt gemiddeld een tweetal uur, en er worden een hondertal foto's genomen. Je krijgt ongeveer 30 foto's per mail. Het is zinloos dat ik 10 variaties op éénzelfde pose doormailen; je krijgt de beste foto uit iedere reeks.

Een shoot bij een groepsshooting duurt langer en je bekomt ook meer foto's (van de verschillende fotografen). Bij deze shoot wordt er vaak een thema uitgewerkt en het is normaal dat er dan meer foto's gemaakt worden. De foto's worden bewerkt en je ontvangt die per mail in de komende dagen.

Ik heb nog het filmtijdperk meegemaakt, met filmrolletjes met 36 foto's. Eén van mijn leraars werkte nog met een middenformaat (9 foto's op een rol). Ik stuur je liever een paar uitstekende foto's dan een hoop middelmatige foto's.

Waar gebeuren de fotoshoot?
In de winter worden er studioshoots gepland. Bij mooi weer shooten we vooral op urbex lokaties (urban exploration), aan de zee,...

Contact
Marc Doigny of telefonisch 0473/322420 (enkel de dag van de shoot zelf). Ik reageer niet op sms berichtjes "bel mij op".

Hoe oud moet ik zijn?
Belgium Model Academy aanvaardt jongeren van 16 tot 25 jaar. Voor minderjarigen hebben we de toelating van de ouders nodig. Wij hebben gemerkt dat het zeer moeilijk wordt om natuurlijk te leren poseren na je 25 jaar. In de modellenwereld moeten de meisjes de top bereikt hebben voor hun 18 jaar, bij jongeren heb je een plateau dat gaat van 18 tot 30 jaar.