Modellenwereld:
een wereld vol valse bureaus, valse modelscouts, valse fotografen
Allemaal vals
Model Info »» Contacten »» Valse bureaus
je krijgt een bericht van een modellenbureau waarin staat dat je geselecteerd bent voor de nieuwe campagne van een bekend merk. Je mag er zeker van zijn dat het bericht fake is.
-

-

Veel modellen krijgen berichten van zogenaamde modelscouts voor bekende modellenbureaus nadat ze foto's op instagram of facebook geplaatst hebben. Het zijn fake berichten: twee voorbeelden staan rechts. Dit zijn enkele elementen die aantonen dat je met een faker te maken hebt:
 • Bericht van een buitenlandse organisatie
  Waarom modellen in het buitenland gaan zoeken?
  Zijn er niet genoeg modellen in eigen land?
  De fakers contacteren nagenoeg iedereen en letten niet op het land. Maar voor een modellenbureau is het land van herkomst zeer belangrijk. Een model heeft gewoonlijk een moederagentschap in zijn eigen land. Dit agentschap regelt alle formaliteiten, ook als het model werk in het buitenland doet. Een engels agentschap zal geen modellen zoeken in België of Nederland, maar rondvragen bij belgische of nederlandse bureaus of ze geen geschikte modellen hebben.

 • Berichten 's avonds
  Modelscouts werken voor een modellenbureau en hebben daar een kantoor (zelfs al is er meer en meer thuiswerk). Deze mensen werken gedurende de normale kantooruren. Modelscouts op events zie je nog nauwelijks, zatte feestvierders is niet het publiek waar deftige modellenbureaus op zoek zijn. Een bericht dat om 10 uur 's avonds gepost is, da's niet normaal.

 • Vraag om de camera in te schakelen of om foto's naakt te sturen
  Geen enkel modellenbureau zal je vragen je camera in te schakelen bij een online gesprek. Modellenbureaus hebben doorgaans genoeg aan de profielfoto's om zich een beeld te vormen of je gescjikt zou zijn voor een bepaalde opdracht. Bureaus werken met gestandardiseerde foto's (pola's): profiel en gezicht, plan américain met t shirt en jeansbroek.

 • Gebruik van merken in een bericht
  Echte modellenbureaus vertellen niet voor welke merken ze mensen zoeken. Een model dat enkel gebruikt zou worden voor één enkele campagne rendeert niet. Zelfs als er gezocht wordt voor zeer bekende merken zoals Hollister of Abercrombie wordt de naam niet vermeld door het bureau. Dat hoort gewoon niet bij de ethiek van het modellenbureau.

  Als de fakers merken citeren, dan doen ze vaak zware fouten: "Wij zoeken fitness modellen voor de merken Under Armour en Kipsta". Under Armour is een merk van het engelse Sports Direct en Kipsta is een merk van de franse groep Decathlon. Twee concurrerende merken, dus. Geen enkel modellenbureau werkt voor BMW en Mercedes. Of voor Adidas en Nike.

 • Profil zonder verband met mode, modellen, reclame of grafische kunsten
  Het is volkomen normaal van twee profielen te hebben, ik werk bijvoorbeeld voor het leger, maar ook als fotograaf (niet voor het leger). Het is dus normaal van twee gescheiden profielen te hebben. Maar als ik iemand contacteer, dan gebruik ik m'n fotografen-profiel of leg ik een link naar dit profiel. Dit is het instagram profiel van een "filmproducer"...


  Zou jij als geldschieter geld willen steken in zo'n producer? Het is direct duidelijk dat die persoon een geschifte kerel is.

 • Afspraak bij de modelscout of fotograaf
  Bij een afspraak om als werknemer aan de slag te gaan wordt je uitgenodigd in het bedrijf. Hier is dat ook zo. Als model ben je werknemer het het bureau is de werkgever. Je wordt dus altijd uitgenodigd op de hoofdzetel van het bedrijf, nooit bij een modelscout of een fotograaf. Daardoor kan het modellenbureau direct zien of je gemotiveerd bent (of je daadwerkelijk afkomt), of je goed catwalk kan lopen, of je vlotjes beweegt en normaal praat. Een modellenbureau maakt een eerste selectie door naar de profielfoto's te kijken, maar voordat je geselecteerd zou worden moet je naar het agentschap gaan.

Maar hoe ziet een echt bericht van een modellenbureau er dan uit? Eenvoudig, kijk rechts hieronder.

Wat lees je?

 • Een uitnodiging om naar het bureau te komen tijdens de kantooruren
 • De naam van de recruiter
 • Een footer met contactinformatie van het modellenbureau

En om af te sluiten, een vreemd bericht, deze keer niet gericht aan een model, maar aan een fotograaf, om een lijst van modellen naar de valse opdrachtgever te sturen.

Het is dezelfde oussema ben cheick (sick), de valse modelscout van het bericht rechts boven (sheikh of cheikh (fr) is een titel en wordt altijd zo geschreven). Wat er allemaal mis is met het bericht lees je onder het bericht.

De : Marilyn Men Agency Recruitement
      <marilynmenrecruitementparis@gmail.com>
Date: ven. 4 juin 2021 à 23:13
Subject: Offre de casting aux shootings des nouvelles
      collections "Under Armour" été 2021 (Belgique)

To: [..]

Bonsoir M./ Mme,

C'est avec plaisir que nous vous communiquons notre offre de shooting avec M. Keanu et M. Lois (discuté préalablement avec M. Marc (le photographe prévu pour le shooting).

En collaborant avec M. Ibrahim Hamdoun, un investisseur dans les salles et boutiques de sport en France et au Moyen-Orient spécialement à Dubaï et en Arabie Saoudite. Les boutiques Sports Direct ,en collaborant avec notre agence Marilyn Paris, dont le département booking est dirigé par Mme Heller Laetitia: on est à la recherche des jeunes mannequins en Belgique croyant en les valeurs et l'importance de sport pour assurer les shootings au profit des nouvelles collections de nos marques partenaires notamment Kipsta et spécialement Under Armour. On collabore souvent avec les élus Top Model Contest, Mister France etc...
Du coup, si le projet intéresse les mannequins M./Mme. merci de nous confirmer et on aura le plaisir de les avoir parmi nous sinon s'ils ne sont pas intéressés ou disponibles M./Mme. pas de souci veuillez juste essayer de nous prévenir d'avance svp !

Concernant le shooting:
Le shooting concerne la promotion des nouvelles collections été 2021 de Kipsta et principalement Under Armour. Les shootings sont planifiés durant la période du 25 au 27 Juin. Une date exacte vous sera fournie et validée une fois l’intérêt du mannequin et sa disponibilité sont finalement confirmés. Il aura lieu principalement à l'hôtel Tangla Bruxelles et fort probablement sur lac Genval comme endroit de shooting à l'extérieur. Concernant la rémunération, elle dépend obligatoirement de nombre de pièces et nombre de photos mais en moyenne elle est aux environs de 550-650 euro la journée.(détails déjà transférés et discutés avec M. Marc)

Veuillez essayer de nous communiquer votre retour le plus tôt possible pour pouvoir poursuivre la démarche de casting du shooting proposé. Dans l'attente de votre mail, nous nous tenons à votre disposition pour tout complément d'information

Bien cordialement, Département Recrutement ,Marilyn Men Paris

Marilyn is een bekende bureau in Parijs en heeft zijn eigen domeinnaam voor de mail adressen. Een mailbericht met een gmail adres is 100% fake.

Fransen zijn lui. Modellenbureaus werken niet de vrijdag om 23u13.

Als Marilyn iemand contacteert, dan gebruikt ze de naam van de persoon, geen algemene M./ Mme,, dit is de hoofding van een spambericht.

Controleer altijd de profielen van de personen die je een bericht sturen of die geciteerd worden: Ibrahim Hamdoun heeft een beperkt profiel, de skyline van Dubai en een anonieme kantoorfoto. Dit profiel bestaat meestal niet lang en je zal dit profiel niet terugvinden als je een google doet op de naam (of je zal andere mensen met die naam vinden).

Kipsta en Under Armour.. Voor mij was dit al voldoende om in te zien dat het een fake bericht was, nog voor ik de hoofding gezien had.

Als laatste heb ik nog contact opgenomen met Hotel Tangla. Geen reservaties gepland voor fotoshoots (suites of vergaderzalen). Case closed.