Model Info »» Contacten »» Nederlandstalige contactsites
Modellen en fotografen
Samenwerkingen en informatie
Nederlandstalige contactsites
Dit is een lijst van nederladstalige contactsites tussen modellen en fotografen.
De betere sites staan bovenaan de lijst, maar het is geen absolute waardeoordeel.
De tekst geeft ook een tijdsbeeld weer, deze pagina is bijgewerkt begin 2015.
De minder goede contactsites staan hier (met een reden waarom ze tussen de rommel terechtgekomen zijn).
-

-

Regelmatig wordt er een opkuisaktie gehouden. Sites die ondermaats presteren (bijvoorbeeld fotoshoots.be en modellennet.be) verdwijnen uit deze lijst en komen terecht op de brol pagina. We hebben ondertussen veel meer brol sites dan goede websites die contacten tussen fotografen en modellen promoten.


mymodel

start2model

mymodel.nl

Het is een nederlandse site, maar er komen meer en meer modellen bij.

De site is keurig gemaakt, je moet geen account aanmaken om de gegevens van de mensen te kunnen bekijken. Het niveau van de modellen is goed, er zijn geen modellen die hun geslacht niet meer kennen (precies het tegengestelde van fotoshoots.be).

De website is snel en heeft een aantal features die de site zeer gemakkelijk in het gebruik maken (bijvoorbeeld de online QR kode generator). Er zijn geen onnodige features en advertenties. Een minpunt is dat je niet zomaar een bericht kan sturen, je moet eerst een contactverzoek sturen, en de persoon in kwestie kan die dan al dan niet accepteren.

In tegenstelling met andere contactsites voor modellen en fotografen zijn er hier echter heelwat mannelijke modellen aanwezig. Vanwege de noodzaak om eerst een contactverzoek te moeten sturen is het responspercentage nul.


start2model.be

Deze website bestaat niet meer en leidt naar mymodel.website

modelmoods

modelmoods.com

Ik heb de lijst van de sites overlopen, en talrijke sites die in deze lijst voortkwamen zijn verdwenen of hebben een lagere kwotering gekregen, vaak omdat ze zich beperken tot zoekertjes, een beetje zoals tweedehands.be, maar dan voor vrouwelijk vlees.

Ik was dan ook blij toen ik een mail gekregen heb om modelmoods op te nemen. Het is een nieuwe site, dus zijn er nog niet veel profielen en het forum is leeg. Hopelijk wordt die niet gevuld door hetzelfde zever als bij modellennet.be. Tussen de profielen komt je een aantal bekende gezichten tegen (hoe hebben die mensen de tijd om zich op al die sites in te schrijven???), maar ook een paar nieuwe modellen.

De kwaliteit van de foto's is goed. Een leuke functionaliteit zijn de announcements. De casting calls bevatten een hoop rommel (1-2-3-microtest) dat opgeruimd zou moeten worden. Het is een profesioneel ogende site (geen reklames voor dating- en poker sites, maar de "rules" pagina verkeert nog in lorem-ipsumstadium).

Ik heb mij maar ingeschreven. De inschrijvingen moeten geodgekeurd worden (dit verklaart de kwaliteit van de foto's: veel profielen worden blijkbaar afgekeurd). De inschrijving is gecentreerd op (vrouwelijke) modellen. Op het formulier moest ik aangeven of ik naakt wou poseren.

Na een jaar (2015) merk ik hier ook de algemene ondergang van de contactsites tussen modellen en fotografen. Er is slechts één profiel bijgewerkt in het voorbije jaar en de jongste castingcall dateert van mei 2014.

In 2017 bestaat de site niet meer als site die samenwerkingen tussen modellen en fotografen moet promoten.


Photograaf.be

Eye on project ALPHA

Modelmanagement

Waarschijnlijk de bekendste site is (in 2008: was) Photograaf.be (met een hoofdletter s'il vous plaît!). De naam van de site werd in ModelManagement veranderd. Waarom deze naamsverandering? Het is toch niet de bedoeling dat zij een soort modellenbureau worden? (er zijn er al genoeg) De agentschap waarvoor ik soms castings doe heeft het nu al moeilijk genoeg om voldoende opdrachten binnen te halen om rendabel te blijven.

Eind augustus 2008 maken we opnieuw een volledige vernieuwing van de site mee, met opnieuw een nieuw domein Eye on project ALPHA (niet goed voor je positionnering in Google!). De struktuur van de site is minder duidelijk geworden, en de contacten tussen modellen en fotografen zijn naar de achtergrond verbannen. Veel van de site verkeert nog in een Lorem-ipsum status: placeholders waar de tekst moet komen. Als er wèl tekst is, dan hebben we te maken met heel beperkte bijdragen waaruit je niets kan leren (bladvulling en infomercials). Een tekst bevat gemiddeld 100 woorden, en dit is nagenoeg waardeloos. Ter informatie: dit hoofdstuk over Photograaƒ/ModelManagement/Eye-on telt al meer dan 500 woorden. De zoekmogelijkheden zijn minder. De gegevens van de oude site zijn overgenomen, maar niet de foto's. Nog een bank naar achteren! Binnenkort zit je tussen de waardeloze troep. De vorm heeft het gehaald op de inhoud.

Eind 2008 de site opnieuw bekeken. Het is een content-site over (modellen)fotografie geworden, en geen gezellige ontmoetingsplaats. “Heel simpel voorgesteld, is een camera een afgesloten doos met een gat. In deze doos bevindt zich een film of elektronische sensor.”. Het is niet alléén heel simpel, het is simplistisch; iedereen kan blijkbaar zijn rommel kwijt en daarom zakt de site van de eerste plaats naar ergens halverwege de pagina. Ik heb een hekel aan dergelijke nutteloze tekst: ofwel is het idiote prietpraat en zelfsverheerlijking, ofwel wordt de tekst van de fabrikant klakkeloos overgenomen. Er wordt in lovende woorden gesproken over een (waardeloze) 18-270 ƒ/3.5-6.3 lens gesproken; wil je iets méér bieden, dan had je moeten vertellen dat de lens nagenoeg onbruikbaar is vanaf 180mm (bij openingen kleiner dan ƒ/5.6 kan de auto-focus van reflextoestellen namelijk niet meer werken). Modellen- en fotograafprofielen bestaan nog steeds hoor, maar je moet ze zoeken!

En in 2015, staat alles onder het domein modelmanagement.com. Het is geen typisch vlaams/nederlandse site meer, daarom wordt die opgenomen in het internationale gedeelte. Maar het is op deze site (die dus belgische roots heeft) dat je de meeste modellen zal vinden.


modelzone.nl

modelzone.nl

Juist een link gekregen, "leuke nieuwe is www.modelzone.nl".
Zo gevraagd, zo gedaan.

Het is een site voor de meer ervaren modellen en fotografen (het tegengestelde van fotoshoots.be, dus, dat extreem laagdrempelig is).

Blijkbaar zeer weinig mensen die over de drempel geraken, want er zijn in totaal 208 modellen ingeschreven (waarvan 14 mannen, en niemand uit Belgie). Gelukkig ook geen badkamerspiegelfoto's, maar daar val ik al langer niet meer over. Liever een model met een badkamerspiegelfoto dan geen model tout court.

Op de site staat gemeld dat de registratieprocedure een week in beslag kan nemen, maar na het volgen van de procedure werd mijn kandidatuur binnen het minuut goedgekeurd. Veel werk hebben de beheerders blijkbaar niet...

De site wordt gekenmerkt door de verschrikkelijke "we houden het leuk"-mentaliteit die belgen zo verschrikkelijk vinden en ik heb talrijke taalfouten op de site gezien. Blijkbaar geldt de drempel van enige professionaliteit niet voor de talenkennis van de webbeheerders. Die grappige mentaliteit is kenmerkend voor Modelmayhem, en het gaat hen goed. Met duizenden modellen kunnen ze zich permitteren grappig uit de hoek te komen. Als je maar een 200-tal modellen kan aanbieden (hoofdzakelijk kaaskoppen), dan stel je je wat bescheidener op, maar dat is natuurlijk vreemd aan Nederlanders. Op iedere pagina wordt vermeld hoe gewèldig modelzone wel is, en daar braak ik van. Delen van de site doen denken aan Modelmayem. Daarbij is er nog het probleem dat er driemaal zoveel fotografen als modellen op de site staan (een meer gezondere verhouding is eenderde fotografen).

De site zelf nu: er is een zoekfunktie (enkel voor geregistreerde bezoekers), een forum (een ongecontroleerde warboel). Deze site spreekt mij niet echt aan.

De site heeft weinig body (het is hetzelfde verhaal als de oorlog google-plus versus facebook: niemand stapt over op google plus omdat niemand daar zit). Als je mensen wilt aantrekken, laat grote hoeveelheden foto's toe, veel albums, enz). Ik heb vroeger nog geld uitgegeven om premium of gold te worden op allerhande sites, maar het heeft mij niets opgebracht, juist omdat de sites die geld vragen nooit veel mensen aantrekken.

Ondernemingen die modellen zoeken zullen niet rekruteren via een casting call op modelzone.nl: er is gewoon te weinig keuze: als model vergeet je best die site.

modelzone.nl hoort bij een netwerk dat ook verantwoordelijk was voor DutchHeaven (RIP): de url wordt doorverbonden naar modelzone.nl.