Modellen en fotografen
In contact komen met mogelijke opdrachtgevers
Contactsites
Model Info »» Contacten »» Websites

Hoe kan je als model je portfolio uitbreiden en ervaring opdoen bij verschillende fotografen?
De grootste kans op slagen bekom je door te gaan kijken op een contactsite voor fotografen en modellen (modellenportaal).
-

- Informatie voor fotografen betreffende de websites die samenwerkingen promoten.

Wat zijn de eigenschappen van een goede contactsite?

  • Het moet een community scheppen (gemeenschap), dit kan het best door middel van een forum. Een relatief vrije forum (modellennet) is te verkiezen ten overstaan van een strikte forum waar je op bepaalde topics geen reply mag geven.

  • Er moet geen registratie nodig zijn, zodat iedereen de profielen kan bekijken. Bij bepaalde sites waar een inschrijving verplicht is schrijven bepaalde mensen zich in gewoon om de profielen te kunnen bekijken, maar zijn eigenlijk niet geÔnteresseerd in poseerwerk of het zijn geen fotografen. Je kan nooit weten of die mensen zich ingeschreven hebben om poseerwerk te doen of om de andere profielen te kunnen bekijken.

  • Er moet een zoekmogelijkheid zijn, zodat er op adres (provincie), op geslacht, op inschrijvingsdatum, enz gezocht kan worden.

  • Er moet nuttige informatie aanwezig zijn, eventueel door link-pagina's (interessante links, geen banner exchange programma's!) Deze informatie kan best bondig maar compleet zijn.

Verschil modellenportaal en contactsite

Een portal bevat vooral links naar andere sites (van modellen, van fotografen, van agentschappen, ...), waarbij nagenoeg iedereen links (naar zijn eigen site) kan bijvoegen.

Je als model op een modellenportaal inschrijven heeft weinig meerwaarde (alle links op het portaal zitten door elkaar, vrouwen en mannen, portret en erotika,...) Iedereen kan trouwens een portaalsite opstarten (via bijvoorbeeld start.be. Je hebt nog altijd een eigen site nodig om vanaf het portaal naartoe te linken. Ik maak geen lijst van modellenportalen aan, want meestal hebben ze maar een kort leven: van zodra de persoon die het portaal opgestart heeft ermee stopt, verdwijnt het portaal.

Bij een contactsite gebeurt alles op de site zelf: aanmaken van een profiel, uploaden van foto's, contacten leggen. Een contactsite heeft een grotere meerwaarde dan een modellenportaal.

Betalende site of niet?

Je zal tegenwoordig meer en meer sites tegenkomen waar je moet betalen om je in te schrijven of om mensen te contacteren. Is dit een slechte zaak? Eigenlijk niet: het bedrag is meestal niet te hoog, en door te betalen toon je je inzet aan: je toont dat je het meent en dat je je niet zomaar hebt ingeschreven in een zatte bui. De modellen die je op een betalende site zal tegenkomen zijn daarom meer gemotiveerd (als ze hebben moeten betalen voor de inschrijving).

Maar een betalende site heeft ook zijn nadelen. We hebben het hier over een contactsite tussen modellen en fotografen. Een dergelijke site kan slechts blijven bestaan als er regelmatig nieuwe mensen bijkomen (wat minder het geval is als er betaald moet worden). Uiteindelijk heeft de site een te kleine user-basis om nog te kunnen functioneren: je hebt je ingeschreven en betaald, maar je krijgt niets terug omdat er te weinig mensen op de site zitten.

Om in contact te komen met voldoende modellen of fotografen moet je eigenlijk ingeschreven staan op verschillende sites, wat de kosten de lucht injaagt: 10 euro hier, 15 euro daar, en voor je het weet spendeer je een maandloon aan al die verschillende inschrijvingen.

De beste sites hebben beide: een gratis gedeelte waar je je kan presenteren en contacten leggen (basisfunctionaliteit) en een betalende gedeelte voor mensen die extra veel foto's willen uploaden of meer dan ťťn contact leggen per dag.

Nederlandstalige contactsites voor modellen en fotografen

Nergens kan je zoveel contactsites voor modellen en fotografen vinden als in Nederland en BelgiŽ.

Volg de link voor een korte beschrijving van iedere site. Voor ieder mannelijk model kan je duizenden vrouwelijke modellen vinden (bepaalde sites hebben zelfs enkel vrouwelijke modellen). Omdat talrijke vrouwen hun geslacht niet juist kunnen inschatten zitten en talrijke vrouwelijke profielen tussen de weinige mannen. De directeur van een modelagentschap zei mij dat de markt verzadigd is aan vrouwelijke modellen, daarom neemt hij geen vrouwelijke modellen meer aan —hij kan ze toch geen job aanbieden.

Wegens het groot aantal “would-be modellen” is het niveau vaak bedroevend laag. Modellen komen niet opdagen op de afgesproken shoot en echt goede fotografen zal je niet meer aantreffen op dergelijke sites.

Vaak worden er tegenwoordig betere contacten gelegd via facebook.

Franstalige contactsites

Omdat ik franstalig ben, heb ik maar ook de franstalige contactsites erbij genomen. 'k Moet zeggen dat modellen op mails reageren met de typische franse nonchalance. De meeste sites zelf zijn meestal verschrikkelijk traag, aangepast aan de verwerkingssnelheid van de modale paysan uit "La France Profonde". Het brengt mij terug tot de tijd van de dial-up. De site is zo traag dat ik mijn mails behandel terwijl een pagina binnengehaald wordt.

De verschillende sites worden op de pagina zelf besproken (pagina in het frans).

Internationale sites

Dit zijn de internationale sites die niet specifiek aan een land (of beter gezegd aan een taalgroep, nederlands of frans) gebonden zijn.

Op deze sites zal je ook talrijke belgische, nederlandse en franse modellen aantreffen.

Bij bepaalde sites is de kwaliteit heel hoog: je hebt echt te maken met professionele modellen, en niet met een gastje die toevallig een webcam in de buurt had.

Shooting Days

Tijdens International Shooting Day 2020 [externe site] komen er modellen en fotografen samen voor een gezellige dag fotograferen en tips uitwisselen. De volgende internationale Shooting Days zijn in de buurt van Luik.

Deze worden georganiseerd door fotografen-organisaties (bijvoorbeeld Belgium Digitaal of Belgium Model Academy).

Andere contactsites

Contactsites zoals netlog vroeger en badoo tegenwoordig zijn te vermijden. Deze sites hebben geen verband met fotografie en modellenwerk.

  • Voor modellen: echte opdrachtgevers zal je nooit op contactsites aantreffen
  • Voor fotografen: alles gebeurt zo vrijblijvend en modellen komen niet af (of plaatsen foto's van iemand anders op hun profiel).

Ga zeker niet naar betalende contact-sites; dit is weggegooid geld. de meeste van die sites zijn oplichters. Ze overlopen alle zoekertjes en sturen mails naar potentiele slachtoffers met de mededeling dat je contact moet zoeken via hun site. Tegen betaling, natuurlijk! De site zelf is volledig fake, met gewoon een paar zoekertjes dat ze geplukt hebben van andere sites.