Leren catwalk lopen
Een must voor ieder model
Catwalk
Model Info »» Belgium Model Academy »» Leren catwalk lopen

Toen ik met modellenfotografie begon, meer dan 10-tal jaren geleden, was er geen sprake van modellenopleiding. Ik maakte foto's, bewerkte ze en gaf de modellen een CD met de foto's.

In de jaren dat ik met toekomstige modellen heb gewerkt, heb ik gemerkt dat er een behoefte is aan een degelijke modellenopleiding, en daar hoort ook catwalk lopen bij.

Bij catwalk moet je niet direct denken aan stijve défilés van haute couture in Parijs. Voor jonge modellen gebeurt het allemaal in discotheken zoals de Carré, waarbij moderne merken gepromoot worden.

Waarom leren catwalk lopen?

Er is een grote vraag naar modellen die catwalk kunnen lopen. Als fotomodel zal je slechts weinig opdrachten krijgen als je je beperkt tot de basisfunktie: poseren voor de fotograaf.

De opdrachten zijn zeer verschillend: een lokale handelaarsbond die een mode-défilé organiseert, een mode-show in een discotheek, de opening van een nieuwe zaak, een handelsbeurs,...

Zelfs voor zoiets banaals als flyeren (folders uitdelen) geven agentschappen de voorkeur aan jongeren die een minimale opleiding hebben, want meestal kunnen ze ook beter hun mannetje staan onder stress.

Voorbeeldfoto's in discotheek Carré Willebroek.

Kan ik catwalk lopen?

De lat ligt hoger wat betreft catwalk lopen dan poseren. Een fotograaf kan je helpen bij de fotoshoot en zal ook enkel de meest geschikte foto's gebruiken. Bij een modeshow sta je alleen voor een publiek.

Maar het zijn niet enkel de dure modehuizen die défilés organiseren: importeurs, kledingwinkels, verenigingen en dergelijke organiseren vaak shows waar een beroep op mannequins wordt gedaan.

Bij deze laatste soort optredens waarbij het showelement primeert is de ideale podiummaat voor mannelijke modellen (ongeveer 1.85m) minder belangrijk.

-

-

450€ voor een modellenopleiding?

Daar trap ik niet in!

Wat leer je allemaal?

Bij de opleiding komt dan ook veel meer kijken dan gewoon de catwalk op- en aflopen. Het begint met je algemene ingesteldheid. Je moet de mensen in de zaal kunnen imponeren “ik ben hier de baas!”.

Je moet jezelf kunnen voorstellen voor een groep mensen en met een micro kunnen werken. Dat lijkt eenvoudig, maar dit is een opdracht die niet gemakkelijk is. Deze oefening is noodzakelijk om je zelf de nodige zelfvertrouwen te geven.

Je algemene houding is belangrijk. Kom je houterig of zelfverzekerd over? Deze algemene houding is zelfs belangrijker dan de technische passen die je meester moet zijn (deze kan je immers snel leren).

Wat je geleerd hebt kan je toepassen in verschillende situaties: bij het solliciteren, als je in contact komt met nieuwe mensen,... In talrijke situaties wordt je beoordeeld op een eerste indruk en je hebt maar één kans om een goede indruk te maken.

Wie ingeschreven is bij BMA kan aan dergelijke vormingen deelnemen. Deelname is natuurlijk niet verplicht, veel van de mensen komen immers gewoon voor een paar fotoshoots. De opleiding catwalk lopen wordt hoofdzakelijk gegeven tijdens de Shooting Days, met een korte opfrissing tijdens de andere aktiviteiten.

Bij de opleiding in het algemeen zijn er dus twee delen: de algemene ingesteldheid, je motivatie, je houding, "ken jezelf" en dan het defileren zelf.

Catwalk (defileren)

We gaan het hier niet hebben over catwalk lopen voor modellenwedstrijden. Bij een verkiezing moet je in de kijker lopen, de aandacht trekken "stem op mij!". Defileren voor een kledingmerk is nog iets anders.

Het theoretisch gedeelte bij catwalk lopen is heel kort. Er zijn een paar technische aspekten die je onder de knie moet hebben: hoe stappen, naar waar moet je kijken, hoe stoppen, draaien, enz. Een heel concreet aspect is bijvoorbeeld hoe zorg ik ervoor dat ik recht loop (en niet het pad van een ander model kruis). Deze algemene informatie is van toepassing op alle défilés.

Bij iedere défilé is er verder een eigen choreografie die gevolgd moet worden (welke weg afleggen, waar stoppen): dit zijn echter details.

Het is echter belangrijk dat je de technische informatie in de praktijk brengt: bij alle volgende fotoshoots zal je deze stappen opnieuw moeten tonen.

In één sessie kunnen we van jou geen top-mannequin maken. Maar je zal wel een stapje vòòr zijn op de talrijke mensen die zich aanbieden, en die absoluut geen ervaring hebben. Tijdens groepsshootings organiseren we regelmatig kleine herhalingen, zodat je de passen niet vergeet.

Er zijn "modellenbureau's die je honderden euro's aanrekenen voor een modellenopleiding, terwijl er voldoende gratis alternatieven zijn.