Index

Model Info

Modellenbureaus

Betaal nooit inschrijvingsgeld of een opleiding!

Een klein bedrag kan gevraagd worden bij de inschrijving en dan ieder jaar, maar we hebben het hier over een bijdrage van 15, geen 500!

Modellenbureaus krijgen hun inkomen uit twee bronnen: Als je een agentschap contacteert, is het beter te werken met een agentschap van het eerste soort dan van het tweede soort. Sommige agentschappen leven enkel dankzij de "verplichte" opleidingen. De beste agentschappen (Dominique Models, IMM, Borderfields, Flag Models,...) zijn groot geworden omdat ze een echte agence zijn met talrijke opdrachtgevers die een beroep op hen doen. De opdrachtgevers zijn hier reklamebureaus die modellen zoeken voor een campagne.

Een modellenbureau is een interimkantoor specifiek voor modellen: het kantoor regelt de afspraken tussen opdrachtgevers en modellen en zorgt voor de wettelijke omkadering (betaling van de sociale bijdragen, loonadministratie en dergelijke). Er zijn wettelijke regels voor wie een modellenbureau wilt opstarten.

Een goed teken dat je te maken hebt met een betrouwbaar bureau is dat ze je op kantoor uitnodigen. Ze willen immers zien hoe je d'er in werkelijkheid uitziet (je instagramfoto's kunnen dateren van een paar jaren geleden). De booker wilt ook zien hoe je overkomt: als model zal je immers een merk vertegenwoordigen. Zorg dat je goed uitgeslapen bent, je haar mooi in de plooi ligt en deftige kleren draagt. Bij je eerste bezoek aan een modellenbureau wordt er doorgaans een paar pola's getrokken: dit zijn gewone pasfoto's die bij je dossier gevoegd worden.

Een goed agent zal je niets aanrekenen indien je een opleiding of een portfolio nodig hebt: ze zien je als een investering, niet als een kieken dat gepluimd moet worden. Een echte modellenbureau die iets ziet in een model zal deze kosten op zich nemen. Wat vaak gebeurt is dat de gemaakte kosten later afgetrokken worden van het loon van het model. Maar ja, als je als "modellenbureau" geen opdrachten voor je modellen hebt, dan moet je wel op andere manieren aan geld geraken... Wat zeker is: bij bepaalde agentschappen zal je nooit opdrachten krijgen!

De meeste modellenbureaus werken internationaal, een belgisch bureau is bijvoorbeeld een bijhuis van een bureau in Frankrijk. Voor een campagne worden er mensen geselecteerd uit verschillende landen. Het is daarom normaal dat een kantoor maximaal een 100-tal modellen onder zijn hoede heeft. Desnoods wordt er een model "uitgeleend" aan een ander bureau.

Doorgaans hebben modellenbureaus voldoende modellen en zoeken ze geen extra mensen. Er zijn wel bureaus die heel specifieke mensen zoeken voor bijvoorbeeld figuratie in televisieseries (je krijgt daarover meer informatie tijdens de internationale shooting days).

Er is een verschil tussen een model en een mannequin. Een "mannequin" loopt op de catwalk en moet aan strikte eisen voldoen wat de maten betreft. Een "model" is doorgaans een fotomodel dat gebruikt wordt voor advertenties.

Om je voor te bereiden geeft Belgium Model Academy [link naar andere website] gratis opleidingen catwalk lopen. Tijdens deze events komt je in contact met diverse actoren uit de modellenwereld zoals directeurs van agentschappen, mensen die casting organiseren, model scouts,... en natuurljk ook andere modellen. Je kan je portfolio uitbreiden en ervaring opdoen door samen te werken met verschillende fotografen.
Belgium

Model

Academy