Model Info »» Contacten »» Minderwaardige contactsites
Modellen en fotografen
Samenwerkingen en informatie
Minderwaardige contactsites
Dit is een lijst van nederladstalige contactsites tussen modellen en fotografen.
Op deze pagina staan de brolsites: de websites die op allerlei punten slecht scoren. De tekst geeft ook een tijdsbeeld weer, deze pagina is bijgewerkt begin 2015.
-

-

Wat ik hanteer om een site als waardevol te bestempelen zijn volgende criteria:
trash
 • Moet contacten tussen fotografen en modellen bevorderen: foto's moeten gepost kunnen worden, kommentaar moet gegeven kunnen worden op de foto's of er moet een forum aanwezig zijn en de modellen en fotografen moeten gecontacteerd kunnen worden. Modellen moeten zich kunnen presenteren met meer dan een paar foto's.

 • De site mag zich niet beperken tot vrouwelijke modellen Bij het zoeken is een optie 'enkel mannelijke modellen' een pluspunt.
Sites die niet beantwoorden aan deze beide criteria komen op deze pagina terecht.

Op deze pagina staan de betere contactsites waar u zich als model of fotograaf best kan inschrijven.

Er is ook een zekere volgorde in de sites die hier gepresenteerd worden: bovenaan de sites die "beter" zijn.

 • Ze staan enkel in de lijst omdat ze te weinig leden hebben (de sites komen pas in deze lijst terecht als ze na één jaar nog altijd weinig leden hebben).
 • Dan volgt een reeks sites waarop je je beter niet inschrijft omdat de algemene kwaliteit zo laag is dat het de waarde van je profiel naar beneden haalt.
 • En uiteindelijk de sites die niet meer bestaan (maar waarvan de domein naam soms nog in gebruik is).


mymodel

photomodels.net

Dit is een nieuwe site die pas sinds 2015 bestaat. Ik heb de site toen direct geklasseerd tussen de rommel om volgende redenen:
 • De events-pagina leek toen vooral promotie te maken voor Miss-verkiezingen, en in het bijzonder voor Miss Exclusive. De oprichter van Miss Exclusive is veroordeeld geweest voor oplichting (op deze link meer informatie over miss- en mister verkiezingen).

 • Als ik dan lees: "Beschik je nog niet over professionele foto's of portfolio, schrijf dan gerust naar fotoshoots@photomodels.net en we helpen je niet alleen aan een fotograaf maar ook aan iemand die je opleidt voor modellenwerk." dan ruik ik direct oplichting. Ik ken een aantal modellen die veel geld hebben betaald voor een (nogal slechte) portfolio en opleiding, maar enige opdrachten hebben de modellen nooit gekregen. Vergeet niet: een echt modellenbureau laat de modellen niet betalen voor een opleiding!

 • De zoekfunktie leek toen niet goed te werken (zoeken op modellen leverde fotografen).

Het profiel van één mannelijk model bekeken: een fotoshoot bij "Prestige Models Agancy" en twee fotoshoots met Guy Coppens (waarbij het model zijn onderbroek meer en meer laat zakken): dit zegt genoeg over de kwaliteit van de modellen (en dus ook van de site).

Je kan een site niet enkel veroordelen op basis van de aanwezige modellen, wel op basis van de redactionele inhoud (artikels): dit was toen echt promotiemateriaal voor waardeloze modellenopleidingen. Begin augustus 2015 de site opnieuw bekeken: één model showt trots zijn "getuigschrift Mannequin/fotomodel". Ik weet zeer goed wat deze dure opleidingen waard zijn (niets). Eén van de modellen die ik goed ken had vroeger een opleiding gevolgd bij BO Models en hij kon niet eens deftig defileren (hij defileerde als een hoer). Dit model wordt nu gecast door Dominique Models, maar er is veel werk aan de winkel om hem te "deprogrammeren".

Omdat de promotie voor nutteloze opleidingen op de achtergrond is verschoven (er zijn meer modellen) heb ik de site teruggeplaatst tussen "de goeden" (zoveel goede sites zijn er echt niet). Helaas nog altijd teveel promotie voor Miss-verkiezingen (met bovenaan een banner met twee missen).

Deze site die regelmatig bijgewerkt wordt heeft het potentieel om verder te groeien tot de referentiesite in Vlaanderen, maar helaas zijn er nog te weinig modellen aanwezig. Zoeken op "mannelijke modellen" levert 6 mensen op (waarvan nog altijd 2 fotografen).

In 2017 de site opnieuw bekeken: het is duidelijk een amateur-site met ouderwetse look, relatief weinig deelnemers en een bedelpagina om een banner op je website te plaatsen. De naam van de site is (opnieuw) veranderd in The Model Club (voor welke reden?) De site is kwalitatief achteruit gegaan, vandaar de verplaatsing naar de pagina over minderwaardige sites.


modellennet.be

modellennet.be

Sinds de komst van facebook is deze site, die vroeger mijn favoriet was sterk achteruit gegaan, en de beheerders grijpen niet in. De laatste jaren is er niets meer veranderd aan de layout en de functionaliteiten van de site, en dit is dodelijk voor een website.

Vroeger organiseerde modellennet samenkomsten tussen modellen en fotografen, en dat is nu ook al verdwenen. In augustus 2015 is de site weken aan een stuk offline geweest. Een reden om deze site nu af te keuren. De volgende beschrijving heeft betrekking op de site toen die nog vlot werkte.

De site heeft heelwat mogelijkheden (helaas vooral voor betalende leden), maar de mogelijkheden zijn voldoende voor leden die niet betalen.

Bij modellennet kan je ook wat meer van jezelf kwijt en wordt je niet gedwongen in hokjes te werken: je kan bijvoorbeeld vertellen wat je interesseert, en dit kan een aanleiding worden voor een fotoshooting. Een model doet aan car-tuning (het opzetten van wagens): waarom geen shooting in een wagen, of met een oude gescheurde jeans terwijl hij aan zijn wagen aan het werken is?

Modellennet lijkt mij de beste contactplaats voor beginnende modellen en fotografen. Vroeger werd er rekening gehouden met de wensen van de gebruikers bij het opzetten van nieuwe functies (nu blijft alles bij het oude en zijn er geen vernieuwingen meer). Er zijn gewone en betalende accounts, met beperkte functionaliteiten voor gewone accounts. Een pluspunt van deze site is het gemoedelijk contact.

Een afknapper op deze site is de verschrikkelijke zeurtoon op het forum. Ieder fotograaf klaagt dat de modellen niet komen opdagen, alle modellen zeuren dat ze geen CD met afgewerkte foto's ontvangen. Dagelijks wordt er wel een thread over dit onderwerp gestart. Als je drie maanden later de site opnieuw bezoekt, dan is dezelfde thread nog steeds aan de gang. Niets gemist in die drie maanden afwezigheid!

Ook zijn er "clans"; het is voldoende dat iemand van één clan een welbepaalde foto goed vindt, of iemand van de andere clan moet de foto afbreken. In het gros heb je de “traditionalisten” die van mening zijn dat een foto aan bepaalde technische eisen moet voldoen (niet overstraald, scherp, correcte kleuren) en de “modernisten” die hun gebrek aan technische kennis verdoezelen met het motto "alles moet kunnen".

Een minpunt is dat je een account moet aanmaken om foto's te kunnen bekijken. Ik kan dus niet gewoon zeggen tegen potentieële modellen: “bekijk eens mijn profiel op Modellennet” want daarvoor moeten de bezoekers een account aanmaken. De volgende site is beter geschikt om je werk te presenteren. De afmetingen van de foto's zijn ook beperkt, ik had liever minder maar grotere foto's gewenst. Of een vaste capaciteit, dat je vrij kan verdelen over je foto's. Tot nu toe zijn er weinig fake profielen aangemaakt geweest om de foto's te kunnen bekijken.

Een andere opmerking is dat iedereen zich kan aansluiten, en dit haalt natuurlijk het niveau naar beneden. Ik heb geen probleem dat beginnende fotografen zich aansluiten om bij te leren, wel dat er manifeste fotografische fouten gepleegd worden onder het voorwendsel "artistieke kunst". Een mislukte foto blijft een mislukte foto. Bepaalde fotografen blijven rommel produceren.

Het is vooral een site waar modellen en fotografen contacten met elkaar leggen.

Update zomer 2015: de website is zogoed als "dood": mensen schrijven zich nog wel in, maar de beheerder van de site bestaat niet meer. Betalingen die gedaan worden om een premium-account te bekomen worden niet gehonoreerd, geen antwoord op mails, niets. Men kon al lang opmerken dat de site niet meer bijgewerkt werd.

In 2017 valt het des te meer op dat de site op automatische piloot draait: de layout in in de laatste 10 jaren niet meer gewijzigd. Als bezoeker heb je geen idee wat de site te bieden heeft, want je moet een account aanmaken om de site te kunnen gebruiken, anders is er gewoon niets te zien.


modelworld

Modelworld.pro

Leuke website met veel mogelijkheden. Je kan je aanmelden met je facebook account, wat een pluspunt is (je moet niet opnieuw een account aanmaken).

Ik heb de site leren kennen omdat ik een model op naam zocht via google en ben op deze site terechtgekomen. Dit is blijkbaar een site voor ongemotiveerde modellen, want ik heb nog geen antwoord. Via een andere site waar hij ook op voortkwam heb ik ook geen antwoord ontvangen, dat is dus niet eigen aan modelworld, maar eigen aan bepaalde “modellen”.

Helaas zijn er nogal weinig modellen. Je kan oproepen plaatsen, maar wat voor nut heeft dit als er niemand is om die berichten te lezen. Het forum krijgt nauwelijks bezoekers, de laatste posts dateren van 2011 en handelen over de komst van de Canon 5D Mk III (die nu al drie jaar bestaat).

Het laatste bericht in "website news" dateert van 2011: ook een site die op automatische piloot draait!

Vergeten, dus.


fotoshoots

fotoshoots.be

Toen ik de site voor de eerste keer bekeek leek het op een site voor amateurs (zie de derde kolom in mijn selectie van fotografen, externe site). Tegenwoordig oogt de site zeer modern.
 • Als fotograaf zal je er talrijke modellen aantreffen (meestal met zeer slechte foto's, en allemaal werken ze enkel tegen betaling). Veel webcam-foto's: het is echt een laagdrempelige site à la Netlog, waar je ook kan schrijven dat je fotomodel bent. Weinig respons van de gecontacteerde modellen.

 • Als model is het geen ideale site om je in de kijker te stellen omdat je omgeven wordt door minderwaardig materiaal. Agentschappen die op zoek zijn naar nieuw talent (modelscooting) zullen hier zelden gaan kijken.
  "Met de opwardering van de site zal daar ook verandering in komen" schreef ik in 2009. De opwaardering heeft inderdaad plaatsgevonden, maar de kwaliteit van de modellen is er niet op verbeterd. Aan de foto's is te zien dat er geen poging ondernomen werd om goede foto's te maken (op een paar uitzonderingen na).

Hoewel de kwaliteit van de modellen op de site bedroevend laag is, is het toch een site die ik eens om de maand bezoekt, maar ik weet dat ik er niets van moet verwachten.


modelstart.nl

www.modelstart.nl

Poseren.

Een fotomodel is iemand die poseert, poseren is model staan.
De foto's die gemaakt worden komen in een tijdschrift, folder of ze komen op een affiche.
Meestal wordt het gebruikt om reclame te maken voor een bepaalt product.
Heel erg vaak is dat kleding maar ook snoep, sigaretten of andere dingen.
Ook drukken ze foto's van modellen voor op een kalender, tv gids, aanzichtkaarten en nog veel meer.
Het werk van een fotomodel is heel verschillend.

Wie staan er model?

Alle leeftijden kunnen poseren.
Baby’s poseren voor luiers en oma’s voor ouderwetse koek.
Wie reclame maakt voor tandpasta moet glanzende witte tanden hebben en voor shampoo een flinke bos haar.
Aftershave is een product waar een stoere man voor poseert.

Vroeger en nutteloze portaalsite, nu een contactsite. Pop-ups, dus krijgen ze van mij geen backlink. De zoekfunktie is blijkbaar nog niet geïmplementeerd. Zeer kleine foto's en een heel klein aantal mannelijke modellen tussen al die troep. De informatieve tekst op de site is kinderachtig, zie hierboven.

Ik dacht dat een aftershave een produkt was dat je gebruikte nadat je je geschoren had, maar ik kan het natuurlijk mis hebben.
Reden voor negatieve kwotering: kinderachtig, geen zoekmogelijkheid, pop-ups, te kleine foto's,...


modellenplein.nl

modellenplein.nl

Modellenplein is eerder een advertentiesite (zoals tweedehands.be). Wat wordt er eigenlijk aangeboden? escort diensten?

“Ervaren docent geeft naakt computerles voor vrijgezellenfeestjes”

Dat is de inhoud van een willenkeurige advertentie op deze nederlandse site.


www.photovisamo.com

Een mail ontvangen dat er een nieuwe contactsite is. De site bezocht, maar toen waren er natuurlijk zeer weinig profielen beschikbaar. Een jaar later bestaat de site niet meer (iemand heeft het domein opnieuw in gebruik genomen om die te gebruiken voor advertenties). Spijtig, want ik vond dat de initiatiefnemers vol goede bedoelingen waren.

sterrencast.be

Sterrencast was vroeger een heel interessante site voor jongeren die zich willen lanceren. Het was een platform tussen opdrachtgevers en figuranten, muzikanten, zangers, enz. Enkel onderdemingen met een handelsregister konden zich inschrijven: het was geen contactsite tussen modellen en fotografen.

Ik ken een aantal mensen die zich in de tijd op deze site hebben ingeschreven en opdrachten hebben gekregen. Studio 100, de VRT enz. gingen regelmatig kijken en plaatsten oproepen voor nieuw talent. het was dus een zeer positieve site.

Echter: de belgische site (waar ik vol lof over was) bestaat niet meer, enkel de nederlandse. Daar zijn de reviews niet zo positief: je moet je inschrijven (en betalen) zonder dat je in aanmerking komt voor een opdracht.


modelpicture.eu

Deze site bestaat ook al niet meer. Grote kuis begin 2015!

photoplace.nl

Dood

www.models-world-web.com

Nog een sterfgeval bij een bezoek begin 2015...

modellenfotografen.net

Geschiedenis...

6feet9.net

Geen contactsite meer tussen modellen en fotografen, maar een bedrijfssite.

fotobord.be

Geen contactsite meer.

www.portfolionet.be

Bestaat niet meer.

hotmodels.be

Hotmodels bestaat niet meer, Het domein naam wordt tegenwoordig enkel nog gebruikt door spammers. Vandaag groot aanvoer van russische madammen! Google en banners, keuze genoeg. 't Es ne keer wat anders dan spaanse windhonden en ge moet geen hondepenning kopen. Een andere site dat op de franstalige contactsites pagina besproken wordt doet in online casino's. Ik heb hotmodels.be hier enkel als referentie (vroeger was het een bekende fotogalerij).

www.modellenstart.be

Bestaat niet meer.

www.modelsconnected.be

Nog een facebook-slachtoffer

www.dutchbelgianmodels.nl

Ondanks de naam geen modellen maar webcamfoto's en gleufdieren. Twee redenen om de site te verwerpen.
Een jaar later zijn zowel de webcamfoto's als de gleufdieren verdwenen (behalve van de intro-pagina): er is gewoon niets meer te zien!

En in 2009 is het thema geworden: “Ik durf naakt”: gleuf- en slurfdieren kruipen rond. Wat zijn we toch laag gezakt.

Site bestaat niet meer in 2015.