Best Model of the World
Model Info » Modellenwereld » Wedstrijden » Best Model of the World
-

-


Best Model of the World


Best Model European Union

Het is niet ongewoon dat een nationale modellenwedstrijd een internationaal vervolg krijgt. De nationale organisatoren moeten een bedrag aan de moedermaatschappij betalen om de naam van het event nationaal te mogen gebruiken. De winnaars kunnen aan de internationale finale deelnemen.

De modellenwedstrijd Best Model for Belgium verloopt op een correcte manier, maar er is altijd een turk (meestal iemand met een dubbele nationaliteit) die ook een prijs wint om te kunnen deelnemen met Best Model of the World. Het is toch vreemd dat een modellenwedstrijd dat toch redelijk eerlijk is in het verdelen van de prijzen zich gebonden heeft aan Best Model of the World, in zoverre zelfs dat de naam van de wedstrijd aangepast werd van FTM (Future Top Model) naar Best Model for Belgium.

Best Model of the World is een turkse organisatie en het is altijd een turc die wint. Niet verwondelijk, de meerderheid van de juryleden zijn turken. De website van de organisatie is trouwens in het turks opgesteld, met een gebrekkige vertaling in het engels.

De wedstrijd heeft meestal plaats in Turkistan, where else. In 2017 werd de wedstrijd in Frankrijk georganiseerd omdat het hotel dat het event sponsorde niet beschikbaar was. Maar er is geen lokale wedstrijd Best Model France: er wordt dus een belgisch kandidaat afgevaardigd om Frankrijk te vertegenwoordigen.

Omdat de wedstrijd Best Model enkel in België georganiseerd wordt (en in een zeer beperkt aantal andere landen), levert België eveneens meer dan de helft van de deelnemers: je hebt rosse haren, je vertegenwoordigt Ierland, je hebt krullend haar, je vertegenwoordigt een noord-afrikaans land, je bent zwart, we vinden wel een afrikaans land voor je, je lust kiwis, je wordt ambassadeur van Nieuw Zeeland, enz.

Praktisch gezien hebben de finalisten van Best Model for Belgium 50% kans om te kunnen deelnemen aan Best Model of the World. België levert meer dan de helft van de candidaten, maar slechts één jurylid. Het zou niet gepast zijn dat een ander land dan Turkistan zou winnen. Vroeger kon de wedstrijd nog de schijn van enige onpartijdigheid hoog houden, maar de laatste 10 jaar is het altijd een turk die de hoofdprijs wint.

De organisatie heeft ooit Best Model European Union voor europese modellen gelanceerd, en wie heeft er gewonnen? Een turk, natuurlijk, terwijl Turkije zelfs geen lid is van de Europese Unie (ik heb de deliberaties van de jury meegemaakt, en het ging er echt hardhandig aan toe). De wedstrijd werd één keer in Brussel gehouden in 2015 met een show in het Paleis voor Schone Kunsten. Ik heb de deelnemers rondgeleid in Brussel en we hebben het Atomium en het Europees parlement bezocht.

Internationale wedstrijden

Een modellenwedstrijd buiten het land waar je verblijft is niet nuttig voor je carrière, daarom dat ik bijvoorbeeld Egeri niet kan aanbevelen. Zij zoeken mensen in België voor een show in Frankrijk. We hebben dezelfde situatie voor Best Model of the World (al wordt de show live in Turkije uitgezonden).

De headhunters van belgische modellenbureaus zullen zich niet naar het buitenland verplaatsen om naar een show te gaan kijken, en franse of turkse agentschappen zijn niet geïnteresseerd in belgische modellen.

Wat er van zo'n event overblijft, dat zijn de leuke samenwerkingen en contacten, maar het zal je niets concreets opbrengen.Voor een internationale wedstrijd is Best Model of the World volkomen gebuisd. Zero points. De website is zeer slecht vertaald en onvolledig.

Het siert een wedstrijd niet dat de turkse kandidaten anders behandeld worden dan de kandidaten uit andere landen.

Ofwel ben je een turks evenement, en dan doe je wat je wilt en mag je de turkse winnaars in een andere kleur vermelden, ofwel ben je een internationale wedstrijd en dan moet je iedereen op eenzelfde manier behandelen.