Fotoshoots en informatie
bij verschillende fotografen
Belgium Model Academy
Model Info »» Informatie »» Belgium Model Academy
Belgium Model Academy vzw. is een vereniging van modellen en fotografen. Het doel van BMA is een volledige opleiding te geven aan nieuwe modellen. Bij ons kan je als model terecht met al je vragen over modellenbureau's, verkiezingen en fotografen. De verschillende fotoshoots gebeuren zowel individueel als in groep.

In de wintermaanden voorzien wij fotoshoots in de studio. De modellenopleiding gebeurt hoofdzakelijk tijdens de Shooting Days, dat zijn internationale samenkomsten.

De informatie die je bij ons kan bekomen is zeer uitgebreid: leren catwalk lopen, opleiding Photoshop/Lightroom, cosmetica en huidverzorging, websites bouwen, enz. Het is een volledig pakket waar je als model een keuze kan maken. Jij bepaalt aan welke aktiviteiten je deelneemt. Zo bouw je op een rustige tempo de juiste ervaring op.

In 2011 kreeg de vereniging een vzw statuut. Dit is de website van Belgium Model Academy.

-

-

Kenzo Vancouillie

Jeffrey De Wit

Nicolas Ilardo


Mediatraining
mediatraining

Om model te worden, heb je meer nodig dan een paar fotoshoots met één fotograaf. Als model moet je in contact komen met zoveel mogelijke fotografen, met andere modellen, met mogelijke opdrachtgevers en verschillende organisaties. Vroeger heb ik voor agentschappen gewerkt (opmaak portfolio voor modellen), zo weet ik wat er nodig is om model te worden. Ieder fotograaf van de vereniging kan je iets bijbrengen.

In de loop van de jaren hebben we verschillende paketten samengesteld. Meer informatie over deze workshop voor modellen en leren catwalk lopen is hier te vinden. De Shooting Days zijn de beste gelegenheid om meer te leren, want dan zijn er internationale fotografen, opdrachtgevers en modellen aanwezig. Naast fotoshoots wordt er zeer uitgebreid informatie gegeven over het modellenwereld.

De "modellenmarkt" is tegenwoordig echt oververzadigd met modellenbureaus en verkiezingen, die eigenlijk niets voorstellen. Het zijn ondernemingen die een jaar bestaan en dan opgedoekt worden. Ga enkel naar een organisatie die reeds een aantal jaren aktief is en referenties kan voorleggen.

BMA werkt nooit met een
exclusiviteitscontract

Een exclusiviteitscontact beperkt de modellen in hun mogelijkheden. Andere organisaties die het zogenaamd goed menen met hun modellen werken enkel met een dergelijk contract. Menen ze het goed voor hun modellen of voor hun eigen porte-monnee? België is een klein land en met een exclusiviteitscontract zal je als model vele kansen missen! Ik raad mijn modellen expliciet aan shootings te doen bij andere fotografen.

De meeste exclusiviteitscontracten zijn trouwens onwettig: een exclusiviteitscontract is enkel geldig in het kader van bijvoorbeeld een arbeidscontract: ik werk voor Adidas, dus mag ik geen reklame doen voor Nike. Een auto-dealer is bijvoorbeeld een andere vorm van een exclusiviteitscontract.


Belgium Model Academy
—We do more than just taking pictures—

Wij zijn geen gesloten clubje, iedereen kan zich aansluiten en de geplande aktiviteiten staan altijd online. BMA doet veel meer wat de buitenwereld zou denken: we zoeken nieuwe lokaties, we nemen contact op met organisatoren van evenementen we zoeken bedrijven die ons willen sponsoren in de vorm van kledij of andere spullen. En achteraf is er de zeer arbeidsintensieve fotobewerking. Bij BMA krijg je een volledig pakket.

We werken met verschillende fotografen: op één shooting heb je dus met meerdere fotografen kunnen werken en heb je foto's bekomen in verschillende stijlen. Dit is iets dat enkel Belgium Model Academy kan bieden, want er zijn geen andere samenwerkingen tussen modellen en fotografen in België.

Omdat er geen commercieel belang is kan BMA zich veroorloven enkel de beste kandidaten te selecteren. Wij worden niet betaald door de modellen: we werken liever met een 10-tal gemotiveerde modellen, dan met 100 modellen die niet zullen slagen. Een testshooting is altijd mogelijk, maar enkel de besten breken door. Dit is zo bij Belgium Model Academy, maar ook zo in de modewereld.


Mister Verkiezingen

Belgium Model Academy heeft op vraag van organisaties en fotografen samengewerkt met verschillende verkiezingen, waarbij de fotografen van de vereniging instonden voor de verschillende fotoshoots en event-fotografie. Een voorbeeld is Mister Universe.


Mediatraining

“Welkom om deze persvoorstelling. Mijn naam is ..., mijn hobbies zijn heuh, voetbal, heuh, fitness, heuh,... voetbal...”
Model zijn is meer dan kleren van een winkel dragen. Je bent een soort vertegenwoordiger. Er wordt van jou niet verwacht dat je het produktieproces fijntjes kan uitleggen, maar je moet overtuigend overkomen. Hoe je iets zegt is vaak belangrijker dan wat je zegt.

Bij Belgium Model Academy is er een korte mediatraining voorzien (interviewtechnieken, hoe reageren voor de camera, jezelf presenteren) tijdens de Shooting Days.


Themashoots

We organiseren vaak themashoots: dit is iets dat een gewone fotograaf moeilijk kan aanbieden. De geplande themashoots zijn fitness, military, industry,... Vaak gaan we naar een heel speciale lokatie. Zo bieden we iets speciaals aan de modellen. Zoals bij alle fotoshoots richten we ons ook tot jonge mensen die graag eens een (eenmalige) fotosessie zouden willen meemaken.


Fotografen die bij Belgium Model Academy aangesloten zijn (of guest fotografen) moeten aan volgende voorwaarden voldoen:

  • De fotoshoots moeten gratis zijn (verzending van DVD's wordt aangerekend)
  • De bewerkte foto's moeten binnen een redelijk termijn afgeleverd worden: 1 week voor de eerste foto's, 1 maand voor alle bewerkte foto's.
  • Fotografen mogen niet met exclusiviteitscontracten werken.
  • BMA doet niet aan naaktfotografie.

Natuurlijk kan BMA niet garanderen dat iedereen die een shooting doet ook effektief model zal worden, maar jaarlijk zijn er wel een paar modellen die internationaal doorbreken.

Het is altijd mogelijk een testshooting te bekomen om te zien of het poseren iets voor jou is. Het modellenwerk doe je niet voor het geld, maar omdat je graag in de kijker loopt. Als je niet graag poseert, dan ziet men dat op de foto's!

Ook nog voorzien:

  • Studiowerk tijdens de wintermaanden.
  • Verschillende shootings in een commercieel kader (deze kunnen wij echter niet vermelden zolang de besprekingen 100% afgerond zijn)
  • Tijdens de zomermaanden volop individuele shootings!

Opgelet: Belgium Model Academy is geen parenclub. Bij ongepast gedrag of handelingen die de goede naam van de organisatie in gedrang zouden brengen wordt je direkt uitgesloten.