Poseren voor de camera
Al doende leert men: cameragewenning
Leren poseren
Model Info »» Leren poseren
Om nieuwe modellen wat ervaring bij te brengen wordt er ieder jaar door een groep fotografen een reeks shootings georganiseerd. Gedurende een paar dagen worden er intensief fotosessies gedaan en kom je in contact met andere modellen. Er is altijd een model aanwezig met meer ervaring. De shootings worden geleid door een beroepsfotograaf die gespecialiseerd is in modelfotografie en castings. De beste manier om ervaring op te bouwen!
-

-

Bij een opleiding tot model hoort zeker ook een shooting in een studio.
De meeste commercieële shootings in België gebeuren in een studio zodat de opdrachtgever niet afhankelijk is van het weer.
Foto: hier wordt er een opleiding gegeven, meestal zijn meerdere modellen aanwezig.

Niet bang om te poseren

De eerste stappen als fotomodel is het leren poseren (cameragewenning). Je moet natuurlijk overkomen, alsof er geen fototoestel in de buurt is. Het lijkt eenvoudig, maar het is het zeker niet, vooral als er een fotograaf zijn lens op jou richt, als er onbekende mensen op de set rondlopen en vooral, als je de nacht voor de shooting niet goed geslapen hebt vanwege de stress.

Vooral jongens hebben moeite met het poseren, dit heb ik gemerkt bij talrijke shootings. Zelfs jongens die bijvoorbeeld danslessen volgen, défilés lopen en in het algemeen extrovert zijn hebben moeite voor de camera.

Op verschillende shootings, zowel in de studio als op lokatie leer je de basis-poses: hoe moet je kijken, wat moet je met je handen doen, hoe gebruik je je lichaam.

In de tijd van de smartphone en de selfie zou je denken dat een paar foto's die door de vriendin genomen zijn voldoende is. Niets is minder waar. Enkel een fotograaf met ervaring kan je leren poseren. Maar hij zal je ook je sterke en zwakke punten tonen, want iedereen poseert op een andere manier.

Bouw ervaring en vertrouwen

Ervaring opbouwen en leren poseren doe je door samen te werken met zoveel mogelijke fotografen. Neem contact met fotografen via modellensites. Kijk naar het soort foto's dat de fotograaf maakt en neem contact met een aantal fotografen. Iedere fotograaf, met zijn verschillende stijl, zal je wel iets bijbrengen. Hoe meer shootings je achter de rug hebt, hoe zelfverzekerder je zal zijn en dit zal de fotograaf van het modellenbureau zeker opmerken!

Door de verschillende shootings zal je ook een portfolio kunnen samenstellen: dit is een selektie van je beste foto's. Beperk je zeker niet tot één fotograaf voor het opstellen van je portfolio, en mijd fotografen die zeggen dat je bij hem alles zal leren!

Poseren is 10% van het werk! Het moeilijkste moet dan nog komen: expressie, emoties tonen. Poseren is de technische kant van het vak: die poses doen het goed, zo moet je staan, zo gebruik je het licht, dat doe je met je handen,,... Eenmaal dat onder de knie, dan begint pas het echte werk!

Casting

De casting is als je je gaat voorstellen bij een modellenbureau. Als fotograaf heb ik aan veel castings deelgenomen.

Als je je gaat aanbieden bij een modellenbureau zal je misschien moeten poseren voor de "huisfotograaf". Als je niet moet poseren, is dit meestal een heel slecht teken: de agence heeft je al gekeurd en verworpen nog vòòr je de studio binnengestapt ben!

De huisfotograaf zal je zeer weinig regieaanwijzigen geven om te weten te komen of je reeds ervaring hebt. Nadien wordt het verslag van de shooting bij de foto's gevoegd.

Ik kreeg ooit een opdracht van een modellenbureau: "ga met deze modellen naar de grote markt of een drukke winkelstraat, laat ze poseren op een verhoogje, neem een paar foto's en noteer vooral hun reakties". Dit is om te achterhalen welke modellen extrovert zijn, welke modellen mensenschuw zijn of niet goed overkomen. Modellenwerk is veel meer dan poseren alleen!

Bij een andere casting waar er veel volk aanwezig was kregg ik precies 4 minuten de tijd om foto's te nemen van alle kandidaten. Ik kan je zeggen dat er niet veel modellen waren die zo'n slachting overleefd hebben...

De zwijgzame fotograaf

Tijdens een fotoshooting voor een advertentie zal de fotograaf geen tijd hebben om je uitgebreide regie-aanwijzigen te geven. Tegen de tijd dat je geselecteerd wordt voor het echte modellenwerk zal je al voldoende ervaring opgebouwd moeten hebben. In een shooting voor een advertentie zal de fotograaf trouwens niets te zeggen hebben: de regisseur geeft alle aanwijzingen en de fotograaf moet enkel ervoor zorgen dat de foto's perfekt zijn. Tegen die tijd zal je ook gehard moeten zijn zodat je tegen de stress van een shooting kan: de costumier die aan je kleren zit, de visagiste die een fond op je gezicht aanbrengt, een assistent die met een lichtmeter voor je neus zit te zwaaien,...

Er zijn natuurlijk fotografen die volledig zelfstandig werken maar ze zijn in de minderheid. Tegenwoordig moet alles vlug gebeuren, en daarom zijn er ook zoveel mensen nodig in de studio. In maximaal een paar uur moet de volledige reklame ingeblikt zijn.

Opleiding door het modellenbureau

Bij sommige agences kan je een opleiding volgen. Deze opleiding is natuurlijk niet gratis:
  • ofwel moet je de opleiding vooraf betalen (zonder zeker te zijn dat je ooit één betaalde opdracht zal krijgen)
  • ofwel wordt de kost van de opleiding afgetrokken van volgende (betaalde) shoots.
De eerste optie moet je absoluut vermijden! Uit contacten met modellen achteraf hoor ik de meest pijnlijke verhalen over waardeloze opleidingen waarvoor het model 500€ betaald heeft.

De tweede optie wordt meestal aangeboden door grotere agentschappen die in jou investeren, maar natuurlijk zit je dan vast aan een exclusiviteitscontract. Soms mis je interessante opdrachten omdat je vast zit aan het exclusiviteitscontract. Zeker als mannelijk model kan je niet leven van je beroep.

Een opleiding volgen via een agence is eigenlijk een noodoplossing, want er bestaan scholen (met een artistieke richting: muziek, podiumkunsten,...), waar je het beroep van mannequin kan leren. Het is niet de taak van een modellenbureau om een degelijke opleiding te geven.

Let ook op met zogenaamde “management” bureaus: dit zijn geen echte modellenbureaus (die jou werk geven), zij geven je een coaching (een beetje zoals er fitnesscoaches bestaan in fitnesscentra.

Foto rechts: Studio Ingrid Weyers waar DAP Models Academy (huidige naam: Belgium Model Academy) zijn fotoshoots organiseerde in 2009 en 2010.