Model Management
Coaching, maar geen betalende opdrachten
Management
Model Info »» Contacten »» Model Management
De laatste jaren kennen we een ware explosie aan zogenaamde "model management" bedrijven. Vaak gebruiken deze bedrijven de benaming "management" omdat ze niet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een modellenbureau te zijn.
-

-

Model management bedrijven hebben niets te maken met modellen en mannequinwerk, je kan ze beter vergelijken met een "personal trainer", "fitness coach" of "bloedzuiger", maar niet met een modellenbureau. Als ik ergens het woord "coaching" lees in verband met modellen dan beginnen mijn tenen al te krullen. Ik weet maar al te goed wat dat betekent, en ik werk al meer dan 15 20 jaar met mannequins en modellen, modellenbureaus, model scouts en dergelijke.

Een modellenbureau moet geen "manager" in dienst nemen (iemand die de modellenprofielen beheert), maar een booker, iemand die opdrachten voor de modellen kan vinden. Maar iedereen kan zich manager noemen, terwijl echte bookers moeilijk te vinden zijn. Heb je eigenlijk echt iemand nodig die zegt hoe je je instagram/twitteraccount moet beheren? Je bent Trump toch niet?

Dergelijke ondernemingen hebben geen betalende klanten, en hebben dus ook geen werk voor de modellen. Hoe overleven deze bedrijven dan? Juist, ja, door de goedgelovige modellen te doen betalen (wat dacht je wel?). Het is gewoon een luxere uitvoering van een klein modellenbureau zonder klanten en opdrachten. Vaak opereren ze in een mooiere lokatie (die uiteindelijk door de modellen betaald moet worden), hebben ze een gelikte website en veel foto's die ze links en rechts gejat hebben, maar veel stellen ze niet voor in de praktijk.

Het meeste wat ze met jou doen is een paar gelikte foto's nemen, en die op hun website plaatsen (waarvoor je moet betalen). Echter: als ondernemingen modellen nodig hebben, dan weten ze dat ze zeker geen mensen moeten contacteren die op zo'n site zitten, want het zijn geen echte modellenbureaus.

Eenmaal ingeschreven moet je maandelijks een bedrag betalen (75 à 90€), anders verdwijn je van hun site.

Het zijn gladde verkopers (het idee is in Nederland ontstaan), maar lees goed wat er staat:
Coaching wilt zeggen persoonlijk advies.
Management wilt zeggen beheer en opvolging.

Zij gaan geen betalende opdrachten voor jou zoeken (dat moet je zelf doen). Je zit soms vast in een wurgend contract met verbreekvergoedingen, je mag vaak niet zelfstandig optreden, het managementskantoor regelt al je afspraken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat echte modellenbureaus niet willen werken met zo'n model management. Door in zee te gaan met zo'n onderneming verklein je eigenlijk je kansen om echte opdrachten te krijgen.

Het ergste is nog dat je gebrainwashed wordt, "wij zijn goed en de anderen zijn slecht". Als je zoiets zoekt, ga dan naar de scientology kerk. Door die brainwashing zie je niet meer de echte opportuniteiten. Ik heb niets tegen coaching, opvolging en dergelijke, maar dat mag niet ten koste gaan van het echte modellenwerk. Ik geef ook coaching, maar ik doe het gratis om zeker niet geassocieerd te worden met dergelijke bloedzuigers. Dit is geen verzinsel, dit zijn zakens die ik vernomen heb door het werken met modellen en echte modellenbureaus. Ik heb soms uren nodig gehad om mensen te overtuigen naar een degelijk modellenbureau te stappen.

Let ook met de benaming "model scout": een model scout is iemand die mensen contacteert op events op vraag van een modellenbureau. Een model scout werkt altijd voor een modellenbureau, een modelscout zonder bureau achter zich heeft niet veel zin, het is een auto zonder moteur.

Belgium Model Academy werkt samen met internationale ondernemingen en fotografen en organiseert regelmatig fotoshoots, catwalks en opleidingen in België en in het buitenland.

Deelname aan Belgium Model Academy is gratis, voor deelname aan internationale aktiviteiten kan een kleine deelname in de kosten gevraagd worden.