FMC - FTM - TMC
Future Model Contest - Future Top Model - Top Model Contest
Mister-wedstrijden
Model Info »» Wedstrijden »» Mister
Een mister-verkiezing kan een nuttige springplank naar het succes zijn. Je leert er op de staan en je komt in contact met talrijke mensen uit de business. Voor de finalisten van een degelijke mister-verkiezing gaan de deuren van model-agentschappen misschien open!
-

-

Future Top Model
In de wachtkamer van het succes,
Future Top Model Gravino
De afkorting FTM wilt niet enkel Future Top Model zeggen, maar ook Female to Male Transgender, vandaar de talrijke links naar deze foto.

Het aantal miss-verkiezingen is tegenwoordig niet meer bij te houden, terwijl het aantal mister-verkiezingen tot nu toe beperkter is. Wat je kan bekomen hangt van de wedstrijd: in het beste geval worden de finalisten in de kijker gezet en zullen ze gemakkelijker aangenomen worden door agentschappen. Je krijgt er een opleiding en je komt in contact met andere modellen en met de verschillende beroepen in de modellenwereld. Er wordt aan teambuilding gedaan, je leert hoe je in contact moet komen met een publiek. De hele operatie lijkt nog het meest op Star Academy. Meedoen aan een degelijke verkiezing is zeker de moeite!

Iedereen kan echter een mister-wedstrijd opstarten, en of de zaak serieus en professioneel is, dat weet je pas achteraf. Een modellenwedstrijd heeft een jaarlijkse cyclus. Als je weet hebt van een dergelijke verkiezing ben je dus al te laat: de voorverkiezingen zijn al achter de rug. Een opmerkelijke trend is dat er meer jongens deelnemen aan mister-verkiezingen dan meisjes aan miss-verkiezingen (dit valt op bij gecombineerde verkiezingen).

Future Top Model (FTM)

Alles bij alles is FTM (nu: Best Model for Belgium) nog de meest betrouwbare verkiezing, maar ik heb berichten gekregen van talrijke gedegouteerde modellen: het wordt allemaal veel te rooskleurig voorgesteld dan in werkelijkheid. Bij de eerste voorstelling is er de pep-talk van Robert Bams, maar hoeveel mensen zullen echt aangenomen worden door modellenbureaus? Dit hangt eigenlijk meer af van de economische omstandigheden en van het feit of ze een bepaald type model nodig hebben dan van je capaciteiten en inzet, maar dit wordt natuurlijk niet vermeld. De modellen voelen zich "gepakt". Welcome to the real world...

Wat ook vaak gebeurt is dat een modellenbureau wel iemand opgemerkt heeft, maar nog een paar maanden wacht omdat het bureau het model nu niet nodig heeft (de finale gebeurt meestal eind oktober, terwijl het model pas in januari gecontacteerd wordt).

Wat hier ook meespeelt is dat Future Top Model zich sterk afzet tegen andere verkiezingen en fotografen. Terwijl een deelnemer niet het verschil ziet tussen alle wedstrijden, het is een pot nat (en echt ongelijk hebben ze niet).

Een minpunt van FTM is hun "heiliger dan de paus"-gedoe (doe wat ik zeg, maar kijk niet naar wat ik doe) en het verbieden dat modellen zouden samenwerken met andere fotografen of organisaties.

Modellen = Media, en daar hoort ook moderne communicatiemiddelen bij zoals een website. Maar sommige organisaties geven meer aandacht aan de opleiding en de feitelijke verkiezing, dus moet je niet altijd afgaan op de website. In het algemeen is een gmail e-mail adres een louche bedoening, maar het kan ook gewoon zijn dat de vereniging de prioriteiten anders legt.

Voor fotografen is een mister-verkiezing weinig inspirerend, wat mij betreft lijkt het hele gedoe teveel op een vleeskeuring. Dit effekt wordt nog meer versterkt omdat de juryleden de kandidaten enkel als een nummer kennen. Er zijn bijvoorbeeld 16 finalisten, dat wil zeggen 16 foto's in avondkledij, 16 foto's in badpak, 16 foto's met kledij van de sponsor,... Het is eigenlijk bandwerk. De finale gebeurt meestal op een toeristische plek met veel volk of in één of andere discotheek, zodat je geen goede portfolio voor de modellen kan realiseren. Overigens, als je je tijd moet verdelen over 16 modellen heb je sowieso geen tijd om iets deftigs te maken of om de modellen te leren kennen. Maar het is een heel leuke ervaring. Zorg dat je voldoende visitekaartjes mee hebt.

Voor modellen is een mister-verkiezing zeker de moeite. Zelfs als je geen carrière in de mode-business ambieert, is een finale-plaats als Mister een boost voor je ego (en vaak ook een aderlating voor je portefeuille).

Future Model Contest

Bij FMC (Future Model Contest), één van de verkiezingen die ik ken is het vooral te doen om het fun-effekt, de gezelligheid, het "al doende leert men". De modellen krijgen een degelijke begeleiding en de competitie wordt naar de achtergrond verschoven. De bedoeling van FMC is de mode-creatie en aanverwante beroepen te promoten. De verkiezingen die erbij horen zijn maar een extra. FMC is een vzw, wat heel positief is (een vzw opstarten doe je niet voor de lol), maar de vereniging is in 2017 opgedoekt.

Niet alle verkiezingen zijn even betrouwbaar, de verkiezingen zijn eigenlijk een circus waarbij de dieren mensen zijn. Sommige verkiezingen bestaan slechts een paar jaar (tot de fiscus op de hoogte gebracht wordt zeker?). Leuk voor de modellen die gewonnen hebben: wàt hebben ze eigenlijk gewonnen, als de verkiezing niet meer bestaat? Er zijn zo een aantal verkiezingen die maximaal een paar jaar bestaan en dan opnieuw opstarten onder een andere naam.

De foto's op deze pagina zijn genomen op een halve finale van Future Model Contest (je had het kunnen lezen), waarbij ik als jurylid fungeerde, dat was in 2008 dacht ik. In 2011 volgde ik als fotograaf Mister Belgian Style (in 2009 was dat Mister Belgium Personality en 2010 Mister Universe).

Bij de verkiezingen die hierboven vermeld worden kan je direct een aantal modellen uit de groep halen: “die zullen het maken als model!”. Een verkiezing is daarvoor niet nodig! Maar de looks, dat is niet alles, en dat is ook de reden van bestaan van Future Top Model (die met de grote belgische modellenbureaus samenwerkt): de bureaus willen ook zien of het model betrouwbaar is en op tijd afkomt (bij de showvoorbereiding is er vaak iemand van een modellenbureau aanwezig).

Een persoon met de juiste looks, die pik je d'er zo uit in een winkelstraat of in een uitgaansbuurt. Maar om ook te weten of die persoon voldoende doorzettingsvermogen heeft, daarvoor moet die meedoen aan FTM. De kostprijs is heel laag: 25€ inschrijvingsgeld, 30€ voor de fotoshoot, het is niet verplicht om toegangskaarten te verkopen (maar de meeste modellen nodigen toch hun ouders en familie). De volledige prijs om aan FTM te kunnen deelnemen is lager dan de prijs van één of ander zomerfestival.