Model-agentschap:
de tussenpersoon tussen model en opdrachtgever
Modellenbureaus
Model Info »» Contacten »» Modellenbureau's

Betaal nooit inschrijvingsgeld of een opleiding!

Een klein bedrag kan gevraagd worden bij de inschrijving, maar dit dient om plezanterikken te weren.
We hebben het hier over een bijdrage van 15€, geen 500€!

In België kan nagenoeg iedereen een modellenbureau opstarten om onervaren modellen aan te lokken. Zelfs in Frankrijk, waar een strikte wetgeving van toepassing is, rijzen er talrijke "casting bureau's" uit de grond. Frankrijk kent een grote hoeveelheid Star Academy en andere reality shows en het is gemakkelijk zich uit te geven als modelscout voor een dergelijke show. Vele van deze ongure figuren worden vervolgd na klacht van gedupeerde modellen.

-

-

Modellenbureau's krijgen hun inkomen uit twee bronnen:
  1. door modellen onder contract uit te sturen voor opdrachten (een soort interim-kantoor), en
  2. door opleidingen te verzorgen en portfolio's aan te maken voor modellen.
Onur


Professioneel fotomodel:
je hebt het, of je hebt het niet,
en een opleiding zal daar niets aan veranderen.

Als je een agentschap contacteert, is het beter te werken met een agentschap van de eerste soort dan van de tweede soort. Sommige agentschappen (ik zal geen namen noemen) leven enkel dankzij de "verplichte" opleidingen. De beste agentschappen (Dominique Models, IMM, Borderfields, Flag Models,...) zijn groot geworden omdat ze een echte agence zijn, een interimkantoor tussen het model en de opdrachtgever.

Een goed agent zal je niets aanrekenen indien je een opleiding of een portfolio nodig hebt: ze zien je als een investering, niet als een kieken dat gepluimd moet worden.

Een echte modellenbureau die iets ziet in een model zal deze kosten op zich nemen. Wat vaak gebeurt is dat de gemaakte kosten later afgetrokken worden van het loon van het model. Maar ja, als je als "modellenbureau" geen opdrachten voor je modellen hebt, dan moet je wel op andere manieren aan geld geraken... Wat zeker is: bij bepaalde agentschappen zal je nooit opdrachten krijgen!

Naast een paar grote en professionele agentschappen aan de ene kant en een aantal louche ondernemingen aan de andere kant heb je een hele gamma aan kleine eenmanszaken, met of zonder handelsregister en BTW-nummer, met of zonder fotostudio, als bijberoep of als hobby, met of zonder contacten met mogelijke werkgevers. Je kan er niet op rekenen dat je betaalde opdrachten zal krijgen.

Ik heb ooit eens een lijst uitgeprint van alle modellenbureaus: dat zijn er meer dan honderd (voor België alléén), terwijl er maar werk is voor een paar honderd (mannelijke) modellen! Van de meeste agentschappen heb ik zelf nog nooit gehoord. Ik kan onmogelijk alle agentschappen aan een onderzoek onderwerpen.


Een nieuwe trend is het organiseren van castings. Een casting voor Elite, een casting voor Egeri, een casting voor Weetikwat. Maar wat brengt het op? Deze ondernemingen hebben geen klanten, ze organiseren castings aan de lopende band!

Veel ondernemingen zijn trouwens geen modellenbureaus maar intermediairs: ze hebben een bestand van modellen, en that's it. De modellen staan meestal online, maar niemand gaat die mensen contacteren: als ze toch moeten betalen voor een model, gaan bedrijven liever samenwerken met een echt en betrouwbaar modellenbureau en niet met een weinig bekende onderneming.

Let op met modellenbureau's waar je je online kan inschrijven. Een echt modellenbureau moet je in werkelijkheid zien, je zal een stukje moeten lopen, enz zodat ze kunnen zien hoe je inw erkelijkheid bent. Modellenbureaus die zuiver recruteren via facebook of via een website zijn geen echte modellenbureaus: ze schrijven je wel in (waarschijnlijk zal je daar zelfs achteraf voor meoeten betalen), maar je zal geen opdrachten krijgen van dit bureau.

Let op als je op de website van een modellenbureau kan lezen: "Wil je model worden schrijf je nu in!". Een reklame is gericht naar de klant, om geld te verdienen. Als een modellenbureau reklame maakt naar de modellen toe, dan zijn de modellen de (betalende) klanten.

Als je je bij een agentschap zou inschrijven moet je assertief zijn en vragen wat ze je aanbieden.
Teken nooit een exclusiviteitscontract bij je eerste bezoek!. Echte agentschappen werken trouwens niet met een exclusiviteitscontract, want ze kunnen niet garanderen dat je werk zal hebben. Het is namelijk zo dat iedere agentschap een specialisatie heeft: een agentschap levert vooral hostessen en promoboys (klanten begeleiden, folders uitdelen), een andere agentschap organiseert mode-défilés in sportzalen of disco's, een derde specialiseert zich in modellen voor centerfolds en sommigen proberen je zoveel mogelijk geld af te troggelen voor een verplichte portfolio en zogenaamde opleidingen.

Wens je een fotoshoot, schrijf je dan in op een contactsite tussen modellen en fotografen. Tegenwoordig zijn er specifieke groepen op facebook. Op de belangrijkste sites (modellennet) is er een "interne controle" en fotografen (of modellen) die zich niet aan de regels houden worden van de site geweerd (modellennet bestaat ondertussen niet meer, en dat mis ik wel). De meeste fotografen zullen graag een fotoshoot doen op TFCD-basis en kunnen je zelf extra informatie geven over modelagentschappen en dergelijke. Ervaring bouw je op door te poseren voor fotografen. Als je je foto's wenst te publiceren, doe dit op de eerste plaats binnen het kader van een dergelijke modellensite. Met je onafhankelijke website (door niemand gekend) zal je nooit ontdekt worden.